IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубин достигна рекордна цена на търг на Sotheby’s

Бирманският камък с тегло 25,59 карата бе продаден за над 30 млн. долара

13:06 | 13.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Камъкът &ldquo;The Sunrise Ruby&rdquo; стана обект на разгорещено наддаване от двама частни колекционери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Камъкът “The Sunrise Ruby” стана обект на разгорещено наддаване от двама частни колекционери. Снимка: Ройтерс

Бирмански рубин с тегло 25,59 карата беше продаден за рекордната сума от 28,25 млн. швейцарски франка (30,42 млн. долара) по време на търг на Sotheby’s на 12-и май. Събитието разкри голямото тътсене на цветни камъни и на естествени перли, предава Ройтерс.

Камъкът “The Sunrise Ruby” стана обект на разгорещено наддаване от двама частни колекционери, включили се в търга по телефона, но от аукционната къща твърдят, че купувачът е пожелал да остане анонимен.

Рубинът е от частна колекция бижута Cartier и е беше оценен на 11,6 до 17,5 млн. швейцарски франка.

„Нова рекордна цена за рубин“, коментира Дейвид Бенет, председател на международното подразделение на Sotheby’s за бижута. „Той стана най-скъпият цветен скъпоценен камък, продаден на търг, който не е диамант“.

"Кървавочервеният бирмански рубин, който тежи над 20 карата, е сред най-редките скъпоценни камъни въобще в света. Просто не можеш да намериш такива. През 40-те си години в професията на оценител сега за пръв път виждам такъв рубин, с такъв цвят и размер. Тези камъни са дори отвъд рядкостта, отвъд всяка възможна категория.", заяви още Бенет, който ръководи аукциона.

Исторически розов камък пък достигна цена от  14,8 млн. швейцарски франка (15,94 млн. долара). Смята се, че той е бил част от  невероятната колекция бижута на принцеса Матилда Бонапарт, племенницата на френския император Наполеон I, посочват от аукционната къща.

„Изключителният 8,72-каратов камък наскоро се появи отново на пазара, след като е бил пазен в банков трезор от 40-те години насам“, коментират от Sotheby’s. Нито продавачът, нито купувачът обаче са обявени публично.

„Пазарът на цветни диаманти и скъпоценни камъни никога не е бил по-силен, а розовият диамант е сред най-редките от всички“, допълват от Sotheby’s в официалното си изявление.

Огърлица, направена от 78 редки естествени перли, достигна цена от 6,5 млн. швейцарски франка, поставяйки световен рекорд за продажба на перли на търг.

„Естествените перли достигнаха невероятни цени, които надминаха многократно предварителните прогнози“, коментира Бенет.

За 6,5 милиона франка бе продадено и колие от 78 перли. Според Sotheby’s  и тази цена е рекордно висока за този вид бижутерски изделия, продадени на търг.  

453 от всички 484 лота на търга бяха продадени, събирайки общо 149,85 млн. швейцарски франка.

Повече вижте в галерията!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
crazy_moni
преди 8 години
За 30млн. можеш цял аквариум да напълниш с обикновени диамантчета...луди пари, луди хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още