IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolex затваря всичките си заводи и се подготвя за най-лошата си година

Индустрията за швейцарски часовници понася удари от много страни

13:30 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската индустрия за часовници и преди е преживявала удари, но Rolex, Omega и Cartier се сблъскват от комбинация от икономически проблеми, които ги притискат, пише Bloomberg.

Индустрията тъкмо беше започнала да се адаптира към спада, свързан с политическите протести на най-големия ѝ пазар – Хонконг, а сега коронавирусът влошава значително ситуацията. Забавянето на китайската икономика заплашва да се прехвърли и в останалата част на света. Междувремнно силният швейцарски франк, ръстът на цените на златото и затварянията на магазините ще влоши още повече проблемите на компании като Swatch Group и Richemont заради по-високите разходи.

Rolex затвори всичките си заводи в Швейцария за поне 10 дни от вторник тази седмица. Richemont предлага по-ниски цени на около 49% от часовниците Carier втора употреба в рамките на едноседмична специална оферта на сайта за препродажба на винтидж часовници Watchfinder. Изложенията за часовници в Базел и Женева бяха отменени. Swatch подготвя специален Omega за Летните олимпийски игри в Токио, които мнозина вярват, че ще бъдат отменени.

Първото полугодие вероятно ще е най-лошото в историята на модерната индустрия за луксозни часовници, посочва Лука Солка от Sanford C. Bernstein.

Това заплашва заетостта в швейцарското производство в сектора, където работят 59 хил. души и който представлява около една десета от износа на страната.

Ситуацията е още по-лоша и заради факта, че много от работниците живеят отвъд границата, във Франция, а мнозина са по домовете си под карантина или заради затварянето на границите.  

През февруари износът на швейцарски часовници записа най-големия си спад от осем месеца, а продажбите в Китай и Хонконг се сринаха съответно с 52% и 42%. Спадът ще се влоши още повече този месец, тъй като епицентърът на пандемията се прехвърли в Европа, където вече има повече диагностицирани с Covid-19, отколкото в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още