IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Roche отчете 6% ръст на приходите за третото тримесечие

Най-големият производител на лекарства срещу рак повиши и годишните си прогнози

14:51 | 22.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Roche Holding AG, най-големият производител на лекарства срещу рак в света, отчете ръст от 6% на приходите за третото тримесечие и повиши годишната си прогноза, подкрепен от търсенето на две нови лекарства за лечение на рак, съобщава Bloomberg.

Продажбите са нараснали до 11,9 млрд. швейцарски франка (12,4 млрд. долара) на база постоянна валута, заяви базираната в Базел, Швейцария, компания в четвъртък. Средната оценка на 10 анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за 11,8 млрд. франка. Roche не съобщи резултатите си за печалбата за трите месеца, приключили на 30 септември.

Швейцарският производител на лекарства, чийто продукти срещат съпротивата на британските власти заради високите си цени, не е твърде засегнат от последните политически и регулаторни дебати в САЩ за цените на лекарствата, тъй като обществото предпочита да плати за по-скъпи лекарства, които имат значение за пациентите, твърди главният изпълнителен директор Северин Шуон.

„Ако вземем предвид лекарство като Perjeta, което промени живота на хората с рак на гърдата, ако вземем предвид напредъка в области като имунотерапията срещу рак, където можем да започнем да говорим за пълно оздравяване, мисля, че този вид мотивация ще продължи да бъде поощрявана“, заяви той.

Акциите на Roche поскъпнаха с 1,3% до 256,60 франка за брой към обяд по време на търговията в Цюрих. Акциите отчитат спад от 9% от началото на годината досега.

Националната здравна служба на Великобритания заяви на 4 септември, че фондът за лекарства срещу рак, създаден от министър-председателя Дейвид Камерън през 2011 г., вече няма да плаща за лечение с Avastin, втория най-продаван продукт на Roche, срещу рак на матката, на гърдата и на дебелото черво. Решението засяга и лекарството срещу рак на гърдата Kadcyla.

Roche отчита „добро тримесечие“, пише Тим Андерсън, анализатор в Sanford C. Bernstein & Co., при което комбинацията от по-стари продукти като Avastin и нови като Perjeta и Kadcyla са подкрепили продажбите.

Цифрите за тримесечието са малко над очакванията“, казва Ерик ле Беригод, анализатор в Bryan, Garnier & Co. “По-позитивното е повишената оценка за ръста на приходите за цялата година на компанията“.

Roche очаква годишните ѝ продажби да се увеличат със среден едноцифрен процент през 2015 г., при постоянни обменни курсове, спрямо по-ранната прогноза за нисък едноцифрен процент на растеж. Очакванията са основната печалба на акция да нараства дори по-бързо от продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още