IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисунки и ръкописи на Джон Ленън отиват на търг

Очаква се събитието да донесе максимум 1,8 млн. долара

10:18 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Оригинални ръкописи и рисунки с автограф от прочутия член на британската група Beatles Джон Ленън ще бъдат предложени на търг следващата седмица в Ню Йорк.

На аукциона ще бъдат представени общо 89 предмета на цени, вариращи от 500 до 70 000 долара. Част от творбите музикантът нарисувал през 1964 г. за книгата си “In His Own Write”, а останалата част са били предназначени за второто му авторско предизвикателство - “A Spaniard in the Works” от 1965 г.

Събитието съвпада с 50-годишнината от първата поява на Beatles в Америка в Шоуто на Ед Съливан, предава Ройтерс.

“Това е най-значителната колекция от оригинални произведения на изкуството и ръкописи на Джон Ленън, които някога са били предлагани на търг“, заяви Габриел Хийтън, представител на Sotheby's в Лондон. По думите ѝ това е и най-голямата колекция творби, която Ленън е създал извън музиката.

Очаква се събитието, което ще се проведе на 4-и юни, да събере между 850 000 долара и 1,8 млн. долара.

Участниците в търга ще могат да наддават и за въведението, което Пол Макартни е написал за „In His Own Write”, както и за скица на китарист.

Тези творби са създадени точно в разгара на кариерата на Beatles, уточнява Хийтън, добавяйки, че първата от двете книги е публикувана скоро след завръщането на групата от САЩ.

От Sotheby's разкриват, че ръкописите на Ленън включват предимно кратки произведения – комични стихове и проза, написани на странен език, с каламбури и игри на думи. Илюстрациите са забележителни, забавни и показват таланта на Ленън да рисува наистина добре.

Сегашният собственик на колекцията е британският издател на Ленън, който го убеждавал да напише книгите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още