IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риба от вида червен тон бе продадена за 750 хил. долара

Цената е рекордна за известната рибна борса Tsukiji в Токио

20:45 | 05.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Аукционът за рекордната продажба бе наблюдаван с голям интерес.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Аукционът за рекордната продажба бе наблюдаван с голям интерес. Снимка: Ройтерс

Огромна риба от вида червен тон е била продадена за 56,5 млн. йени (почти 750 000 долара) в Токио. Сумата е нов рекорд за рибната борса в японската столица, съобщи BBC.

С тегло от 269 кг. рибата също отбелязва нов рекорд за цена на килограм, казва представителят на рибния пазар Ютака Хасегава.

Победителят в аукциона е собственикът на верига суши ресторанти Кийоши Кимура. Той е платил 210 хил. йени за всеки килограм от огромната риба (2 737 долара).

Традиционно първият за годината аукцион през януари на известния рибен пазар Tsukiji в Токио е важна част от новогодишните празненства в Япония и на него често са отбелязвани рекорди.

Рибата от вида червен тон е ценена заради изключителните си вкусови качества при приготвянето на суши.

Екземплярът е била уловен в префектурата Аомори в северните части на Япония.

Купувачът е нарекъл рекордното си ценово предложение „опит за раздвижване на Япония" и помощ за възстановяването на икономиката, пострадала от разрушителното земетресение и цунами през 2011 г. Кимура също така е искал да задържи рекордната риба в Япония, за да не бъде тя продадена зад граница. Сега ресторантът му ще продава едно – единствено парче суши за цена от около 65 долара.

През изминалата година най-високата платена цена за риба на борсата е 32,49 млн. йени (почти 400 000 долара) за 342-килограмова риба от вида червен тон, хваната на остров Хокайдо.

Япония е най-големият потребител на продукти от морски дарове, консумирайки около 80% от хванатите в Атлантическия и Тихия океан риби от вида червен тон. В повечето случаи рибата се преработва на суши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
cba1957
преди 12 години
Eeeee-tozi rekord shte se podobri--radiqziqta shte napravi oshte po golemi ribi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
луда работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още