IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнобой в Международната коалиция срещу фалшификациите

Американското подразделение на модната къща Gucci напуска организацията след присъединяването на китайската Alibaba

19:09 | 07.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското подразделение на модната къща Gucci -  Gucci America, напусна Международната коалиция срещу фалшификациите (IACC), след като базираната във Вашингтон организация даде съгласието си китайският гигант в онлайн търговията Alibaba да стане неин член през април, предаде AFP.

Това е второто знаково напускане на член на организацията, след като през април дизайнерът Майкъл Корс излезе от организацията, наричайки Alibaba “нашия най-опасен и вреден неприятел".

Гневните реакции срещу членството на китайската компания в коалицията повдигнаха за пореден път въпроса за това доколко ефикасна е борбата на онлайн гиганта срещу фалшивите стоки при положение, че се стреми да превърне своята електронна търговия в неумолима световна сила.

Gucci, подобно на други запазени марки от групата Kering, сред които Balenciaga, съдят Alibaba в Нюйоркския федерален съд. Те обвиняват китайския гигант, че съзнателно насърчава и извлича печалба от продажбата на фалшифицирани стоки на платформите си за онлайн търговия. 

От днес името на Gicci е премахнато от сайта на Международната коалиция срещу фалшификациите. „Те не са щастливи от решението за влизането на Alibaba", заяви вицепрезидентът на IACC Кандис Ли-Узогве. Тя добавя, че Gucci е информирала организацията за решението си в сряда.

„IACC отстоява своето решение и се ангажира в бъдещето да направи организацията коалиция на желаещите", каза по имейл в събота президентът на IACC Робърт Барчиси. „Независимо дали става дума за компании за разплащания или за онлайн търговци, изборът е ясен, те трябва да бъдат неразделна част от решението".

Китайската компания е включена в специална категория на международната организация. На членовете на тази категория не се полагат управленски позиции и право на глас.

Международната коалиция срещу фалшификациите има около 250 члена, сред които са Apple, Cisco Systems и Chanel. 

Фалшификаторите, които предлагат стоките си в платформите на Alibaba, особено в Taobao и Alibaba.com, са трън в очите на Alibaba от дълго време насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още