IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият трилионер може да се появи до 25 години

Ако се запази сегашният темп на нарастване на богатствата, състоянието на Бил Гейтс или друг свръхбогаташ може да набъбне до 1 трлн. долара до 2039 г.

17:19 | 07.05.14 г. 2
<p>
	Бил Гейтс може да стане първият трилионер в света, според някои. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бил Гейтс може да стане първият трилионер в света, според някои. Снимка: Ройтерс

Първият трилионер в света може да се появи в рамките на следващите само 25 години, прогнозират финансови анализатори, цитирани от Business Insider.

Мнозина очакват това да бъде основателят на Microsoft и най-богатият човек в света Бил Гейтс.

Ако най-големите богатства в света продължат да нарастват със сегашния си темп, подкрепени от бързото създаване на богатства в развиващи се икономики като Индия и Китай, състоянието на Гейтс или на някой друг от свръхбогаташите на планетата може да набъбне до 1 трлн. долара до 2039 г., сочат някои прогнози.

Други, като инвестиционната банка Credit Suisse, вярват, че ще има 11 трилионери само в рамките на две поколения.

„Бъдеща екстраполация на сегашните темпове на нарастване на текущото богатство дава близо 1 млрд. милионери след две поколения, което е равно на 20% от общото пълнолетно население“, изчисляват от банката.

„Ако този сценарий се разгърне, милиардерите ще бъдат често срещано явление и вероятно ще има няколко трилионери, 11 според нашите изчисления.”

1 трилион долара е 1 милион милиона, или 1 000 000 000 000. Това са достатъчно пари да се купи всеки квадратен метър имот в централен Лондон по днешните цени, според британския вестник The Times.

58-годишният Гейтс в момента е най-богатият човек в света със състояние, което се оценява на 77 млрд. долара.

Ако богатството в САЩ продължи да нараства със сегашния темп и малцината най-богати хора продължат да увеличават дела си в него в една все по-поляризираща се икономика, Гейтс вероятно ще се сдобие с титлата „първи трилионер в света“, когато остарее.

Делът на 400-те най-богати американци от общото богатство в САЩ се е увеличил повече от три пъти от по-малко от 1% до 3% от началото на изготвянето на класацията на списание Forbes от 1982 г.

Според американския адвокат по данъчно право Боб Лорд, който пише за Inequality.org, засилването на концентрацията на световното богатство ще доведе до появата на първия трилионер само в рамките на четвърт век. Според него това най-вероятно ще се случи през 2039 г.

Когато Forbes започва да изготвя класацията на най-богатите 400 американци, 75 млн. долара са били достатъчна сума за попадане в престижната класация, макар и в дъното й. Днес са необходими поне 1 млрд. долара.

Сред другите претенденти за титлата „първи трилионер в света“ са мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим и легендарният щатски инвеститор Уорън Бъфет.

Има и такива обаче, които се съмняват в 25-годишната прогноза, и вярват, че ще отнеме още няколко поколения, за да се появи предприемач, който да спечели титлата.

Оливър Уилямс от базираната в Лондон консултантска компания Wealth Insight коментира пред The Times: „Няма как да прогнозираме с точност кога ще се появи първият трилионер. Става въпрос кога, а не дали. Съмнително е обаче, че това ще стане в рамките на 25 години, по-вероятно е това да стане след двойно по-дълъг срок“.

„Първият трилионер ще бъде изобретател, създател на нещо, което променя света, както Бил Гейтс направи с персоналния компютър“, според Уилямс. „Това може да е решение на глобален проблем, като липсата на прясна вода, или пък нещо, от което светът не е съзнавал, че се нуждае, като Facebook”, допълва той.

Според Уилямс е почти сигурно, че първият трилионер в света ще се намира в САЩ, където натрупването на богатство е най-силно.

Според други обаче свръхбогаташът може да се появи и в бързо растяща икономика като Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
индианеца
преди 9 години
Може и по-рано ... ако се повреди принтера и засечем на Ctrl+P.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Първият трилионер ще бъде изобретател, създател на нещо, което променя света, както Бил Гейтс направи с персоналния компютър, според Уилямс. "И таз добра. Та, за да няма недоразумения, предлагам да се наредите на опашка: започвам да приемам поклонници само след 10 години.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още