IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият Starbucks у нас затваря врати от догодина

Помещението на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" се продава от частен съдебен изпълнител

09:48 | 02.10.13 г. 14
<p>
	Първият Starbucks у нас бе открит през 2008 г. на възловото кръстовище на бул. &quot;Васил Левски&quot; и ул. &quot;Гурко&quot; Снимка: <em>Камара на частните съдебни изпълнители</em></p>

Първият Starbucks у нас бе открит през 2008 г. на възловото кръстовище на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" Снимка: Камара на частните съдебни изпълнители

Първото заведение от американската верига Starbucks у нас, намиращо се на възловото кръстовище на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“ в столицата, ще затвори врати от догодина. Гръцката компания, която притежава правата на марката за местния пазар Marinopoulos Coffee Company България, не е преподписала договора си за наем на помещението на „Гурко“ със своя наемодател „Жива“ ЕООД, собственост на Моско Хаимов Хаския, който някога бе собственик на веригата пица ресторанти Pizza Hut.

Заведението от веригата ще продължи да предоставя услугите си до края на годината, а след това ще напусне локацията, съобщи пред Investor.bg наемодателят на Starbucks Хаския.

Всъщност помещението, в което се намира заведението от американската верига, е обявено за продажба от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, става ясно от обява, публикувана в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Продажбата на имота, който се разполага върху квадратура от 358,11 кв.м., ще започне при цена в размер на 1 760 820 лева без ДДС.

Причината за вторичната продажба е, че върху имота е учредена договорна ипотека, вписана в книгите за вписване в Служба по вписвания – София, за сумата в размер на 1 000 000 евро.

Припомняме, че Моско Хаския, притежател на имота, бе собственикът на първата „вносна“ пицария, стъпила в България -  Pizza Hut. Неговото име седи зад фирмата "Джи Ем Джей ресторантс интернешънъл", която притежаваше правата за пицарията на местния пазар. През 2008 година затвори и последната пицария от веригата, която се намираше именно на “Гурко“ 62. Справка в Търговския регистър показва, че върху дружеството има два запора - от „Обединена Българска Банка“ и от  „Интерлийз“ ЕАД - най-голямата българска лизингова компания с акционер Национална банка на Гърция.

Облаци над Starbucks в България?

Самият Хаския потвърди за продажбата пред Investor.bg. Той обясни, че договорът с Маринопулос Кофи Къмпани България, които държат франчайза на Starbucks за България, изтича в края на тази година. Гръцката фирма не е проявила интерес да поднови договора си и така те трябва да напуснат помещението окончателно в края на годината.

„Гръцката фирма има проблеми в България. Тя има проблеми и в Гърция. Имам информация, че са недоволни от бизнеса в България и са имали много по-големи очаквания за него. Дори съм чувал, че губят доста, с присъствието си на пазара у нас“, заяви Хаския.

Той обясни, че дочувал и негативни слухове, според които догодина или в близките няколко години гръцката фирма ще се изтегли от страната ни или ще затвори всичките си локации, освен една. Тази в The Mall, “стига от централата на Starbucks да им разрешат“, допълни Хаския.

По негови думи същата тази гръцка фамилия е инвестирала в The Mall и затова не плаща какъвто и да е било наем там. „Ситуацията там седи по друг начин за тях и вероятно ще запазят тази своя локация“, обясни той.
Оказва се, че финансовите резултати на Marinopoulos Coffee Company ги притискат допълнително и те многократно уговарят наема за централното помещение на "Гурко" да им бъде свален. По думите на Хаския гръцката фирма в последните месеци плащала 65% по-нисък наем от този, който бил сключен първоначално.

Същевременно Starbucks планира нови локации у нас

Продажбата и напускането на локацията бе потвърдена от представители на Starbucks. "За съжаление нямаме повече информация за сделката. И ние се питаме какво ще се случва оттук нататък и не мога да се ангажирам да ви кажа каквото и да е било повече“, посочи един от управителите във веригата, работещ в заведението, намиращо се в имота, обявен за публична продажба. 

Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 5
webgravity
преди 10 години
Любимият ми Старбъкс. Дано да сменят с хубава локация и да разкарат гнусните сандвичи и скапаните храни, само кафето става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
"Филтрирано кафе"!!!!, я моля Ви се!Това не е кафе, в Америка пият тоя ***, щото ако започнат да пият и истинско кафе и съвсем ще се сринат имунните им системи наблъскани с генетични храни.Да, добра обстановка и дотам. Наистина са големи ***, които в Америка вървят, защото те друго почти нямат. Другата верига в Америка е малко по-добра от тая, как и беше името.......а, забравих...Като кажеш че искаш еспресо в Америка, те гледат като самоубиец.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
993
преди 10 години
Добре че не ми правиш анализи и планиране... Много ми олекна. Всичко е относително на този свят :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
:) ...не знам има ли смисъл" по една известна в близкото минало песен. Можеби ти си този, който си мисли, че всичко знае и коментира без никаква база. Аз споделям лични наблюдения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 9
993
преди 10 години
Истината е, че се напънал слона и родил мишка... Това, че е пълно когато ти си там, не означава, че винаги е пълно. Но най-голямата радост за *** е, че си мисли, че всичко знае... Такива като тебе в България с лопата да ги ринеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
старбъкс, марбъкс, пица хът... преди това беше Спортна среща :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
:) То не е само до кафето а е цяла услуга. Старбъкс почти единствени предлагат филтър кафе например. Предлагат се и не лоши сладкиши, аксесоари, заведенията винаги са украсени за празници ( Коледа, Великден... предлагат се екзотични неща с канела, с джинджифил, с аромат и чувство на уют, с интернет и висене вътре колкото искаш, без никой да те притеснява... има МНОООООГО неща покрай кафето. И не на последно място, целото чужденец нема да иде да пие кафе в кварталното, а право с Старбъкс така че... не ги мисли, направили са си сметката и доказано го разбират този бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 15
misanthrope
преди 10 години
Истината е, че пишеш глупости. В Старбъкс е пълно по всяко време. Аз лично предпочитам Costa Cofee и не рядко просто няма къде да седна, въпреки че имат доста заведения и повечето никак не са малки ( за разлика от старбъкс)Според изследвания, България е на 2ро място в Европа по развитие на еспресо културата, след Италия и българина е склонен да дава луди пари за кафе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
Zashtontcho
преди 10 години
Много ясно, че ще фалират, кой нормален човек ще купува блудкава хамериканска пик** на самообслужване и на тая висока цена? В Южна Европа се пие най-хубавото кафе на света, как въобще от Старбъкс могат да очакват, че техните продукти ще са по-харесвани от италианските кафета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Аз ги харесвам, но ходя рядко. Примерно, като съм в мола на цариградско - там има. Ама по-приятно ми е да отида отгоре - има едно кафе със сладоледи, а и правят хубави топли неща, като цените са по-ниски от старбъксовите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още