IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на паста са принудени да следват манията за здравословни продукти

"По-малко е повече", съветва кралят на спагетите Паоло Барила

10:51 | 15.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителите на паста са принудени да следват манията за здравословно хранене и да се приспособяват към търсенето на безглутенови и органични продукти, става ясно от интервю на Паоло Барила - един от наследниците на фамилията Барила, която е най-големият производител на макаронени изделия в света.

Няма нищо лошо да в това да има малко макарони в средиземноморската диета, казва пред ДПА представителят на компанията Barillа. Там също така не изпускат от поглед революционното развитие на 3D принтирането в бизнеса с паста.

Ако имате притеснения, свързани със здравословното хранене, забравете за безглутеновите, безвъглехидратните и други модни тенденции при диетите и просто се отдайте на голяма чиния със спагети, съветва Паоло Барила. Той управлява с братята си Лука и Гуидо компанията, създадена преди 140 години от пра-пра дядо му.

Според Международната организация за макаронени изделия, на която Барила е президент, най-много паста след италианците ядат тунизийците и венецуелците. Американците и германците са шести и 12-ти в класацията.

В Германия Barilla бележи годишен растеж на продажбите от 7-8 % за четвърта поредна година от 2013-та насам и контролира малко под 5% от пазара на пастата и около една трета от пазара на сосове, информира БТА.

Потреблението обаче е засегнато от все по-голямото търсене на продукти, които се възприемат като здравословни. Миналата година растежът на приходите от 2% до 3,4 млрд. евро на Barilla бе подкрепен от двуцифровия скок на продажбите на продукти от серията "по-доброто за теб".

Разбира се, ние отговаряме на тези тенденции, въпреки че в някои случаи може да са преувеличени. Безглутеновите диети например: те се приемат дори от хора, които не се нуждаят от тях, а дори за някои може да са лоши, казва Барила.

Въпреки това компанията му увеличава предложенията си за безглутенови, органични и с много фибри макарони и бисквити. От 2010 година е намалила мазнините, солта и захарта в съдържанието на 360 продукта и е премахнала палмовото масло от продуктите за печене.

Въглехидратите са основна и добра част от здравословната диета, така че въобще не се притесняваме за бъдещето на основния ни бизнес, който е производство на паста, казва Барила. Пастата има прекрасно бъдеще, допълва той.

Думите му отразяват данните от доклада "Тенденции в храните" на Google от миналата година. Според доклада пастата отново е на мода, тъй като търсенията в интернет за макаронените изделия ригатони в САЩ са се увеличили с 26% от януари 2015 до януари 2016 година.

Компанията има заводи в Русия, Мексико, Турция, Франция и Германия (където се произвеждат бисквитите Wasa).

Барила подчертава експертиментите с 3D принтери, които може един ден да позволят на потребителите да правят паста с желаната от тях форма, но също така да правят храна вкъщи със захар, сол и фибри колкото желаят самите потребители.

Това е футуристичен сценарий, който предстои да изследваме, казва Барила, подчертавайки, че цената и техническата изпълнимост на проекта все още са проблем, като се има предвид, че компанията иска да разработи технологията за масовия пазар.

Така че денят, в който ще можете да произвеждате вкъщи паста или бисквити с форма, цвят и хранителен профил какъвто предпочитате, все още не е близо. Според Барила обаче на хоризонта се очертават страхотни възможности.

Въпреки слабостта към пастата Паоло е строен 56-годишен бивш състезател от Формула едно и Льо Ман. Вероятно ям два пъти повече паста от средния италианец, допълва той.

„Любимият ми вид паста са спагетите или лазанята, а предпочитаният сос е или доматен или "ин бянко" ("in bianco") - само с зехтин и сирене“, разкрива Барила.

Италианците все обвиняват чужденците в сериозни, според тях, престъпления към пастата като например, че развалят традиционния вкус "ал денте" с преваряване или като добавят кетчуп на спагетите, или пък ги съчетават с кюфтенца.

Барила казва, че не осъжда чужденците за подхода им към макаронените изделия, но има един простичък съвет към всеки, който иска да яде като истински италианец: използвайте висококачествени продукти и помнете, че "по-малко е повече" и "простотата е най-доброто".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
хубавото е че можеш сравнително лесно сам да си направиш паста ... и така може да се спасиш от всичките хранителни моди които са вредни за здравето ... интересно ми след като с някакви химични процеси се махне всичко хранително от един продукт, как това го прави по здравословен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още