IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните три клуба от Суперлигата са готови да преговарят

Барселона, Реал Мадрид и Ювентус отвърнаха на заплахите на УЕФА

14:30 | 08.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Последните три футболни клуба, които заявиха желание да сформират нова европейска Суперлига, заявиха, че са готови да преразгледат това начинание.

„Готови сме да преразгледаме предложения подход, ако е необходимо“, заявиха представители на футболните клубове Барселона, Ювентус и Реал Мадрид в съвместно изявление в Twitter. 

В същото време те осъдиха „неприемливия натиск“ и заплахите от страна на УЕФА, която в петък (7 май) обяви, че срещу трите клуба започват дисциплинарни процедури, които се очаква да доведат до сериозни наказания за тях, съобщава Bloomberg.

В същото време беше съобщено, че другите 9 учредители на Суперлигата – Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Тотнъм, Атлетико Мадрид, Интер и Милан ще бъдат глобени с по 5 процента от приходите от европейските клубни турнири в рамките на един сезон.

„Клубовете-учредители понесоха и продължават да понасят недопустим натиск, обиди и заплахи да се откажат от проекта, направени от трети страни. Това е напълно неприемливо на фона на законите и позицията на Спортния трибунал, който вече отсъди в полза на предложението за Суперлигата, нареждайки на ФИФА и УЕФА да се въздържат пряко или косвено от каквито и да е действия, които по някакъв начин рискуват да затруднят процеса. Със съжаление отбелязваме, че нашите приятели и партньори основатели на проекта се оказаха в противоречива позиция, след като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Те действат непоследователно. Въпреки това, като се има предвид, че финансовите проблеми, които принудиха 12-те клуба да обявяват учредяването на Суперлигата, не са изчезнали, ние отново повтаряме, че за да уважаваме нашата история, за да почитаме ангажимента си към нашите заинтересовани страни и привърженици, от полза на футбола и за неговата финансова устойчивост, ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА", става ясно от съвместното становище на трите клуба.

Идеята за създаването на Суперлигата предизвика възмущение и протести от страна на феновете, особено в Обединеното кралство, и беше разкритикувана от държавни служители, както и от от премиера на Великобритания Борис Джонсън и принц Уилям.

Феновете на Манчестър Юнайтед нахлуха на стадиона „Олд Трафорд“ на 2 май, за да протестират срещу решението на американските собственици на клуба, семейство Глейзър, да подкрепят начинанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още