IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портрет на Малала Юсуфзай беше продаден за 82 000 долара

Картината показва как младото момиче пише домашните си

17:35 | 15.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: ахрив Ройтерс</em></p>

Снимка: ахрив Ройтерс

Картина, изобразяваща пакистанската ученичка и активистка Малала Юсуфзай, беше продадена за 82 000 долара на търг в Ню Йорк, съобщава BBC.

През 2012 г. 16-годишната Малала беше простреляна в главата от талибан заради участието си в кампания за насърчаване на образованието сред момичетата.

Произведението е дело на британския художник Джонатан Йео и до скоро беше изложено в Националната портретна галерия в Лондон. То беше част от колекцията портрети на Йео, включващи картини с образите на актьори като Кевин Спейси и Сиена Милър.

Художникът разкри, че искал картината да улови „изключителната дихотомия“ на човек, който е с „огромна сила и мъдрост“, но и някой, който е все още твърде млад.

Според Йео инстинктът на Малала не е към самосъжаление. Тя насочва енергията си към това да помага на други момичета в нейната позиция.

Художникът е избрал да нарисува как Малала пише домашното си, за да отрази иронията, че „простото ежедневно нещо, което тя прави, е онова, което е довело до генерална промяна в живота ѝ и едва не я убива“.

Постъпленията от продажбата на творбата ще отидат в благотворителния фонд Malala. От фонда пък заявиха, че средствата от картината ще бъдат дадени на нигерийските благотворителни организации, които се занимават с образованието и правата на жените. Това се случва в навечерието на събития, които разтърсиха света – 250 момичета бяха отвлечени от нигерийската групировка Боко Харам.

Миналата седмица Малала заяви, че е била „шокирана и натъжена“ от новината за отвлечените ученички.

“Аз съм много загрижена за тези невинни момичета, моите сестри, чието единствено престъпление е, че ходят на училище и се учат. Вярвам, че е наш дълг да бъдем солидарни с техните родители, семейства и роднини“, коментира Малала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още