IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-топлото есенно време сви продажбите на Inditex за тримесечието

Анализаторите обаче очакват компанията да завърши годината с добри резултати

12:02 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият търговец на дребно в света и собственик на бранда Zara – Inditex, отчете забавяне на растежа на продажбите си през третото тримесечие в сряда, след като топлото лято в Европа е отложило по-зимните покупки. Анализаторите обаче очакват добър край на годината, съобщава Ройтерс.

Модните търговци на дребно вече отбелязаха по-слаби резултати заради по-топлото от обикновено есенно време, което накара потребителите да отложат зимните си покупки. Най-големият конкурент на Inditex – шведската H&M, ще обяви резултатите си в петък.

Продажбите на Inditex между август и октомври са се увеличили с 6% до 6,3 млрд. евро, което е в съответствие с прогнозите на анализаторите, спрямо 10% за периода февруари-октомври. Нетната печалба за третото тримесечие се е повишила с 2,7% до 975 млн. евро.

Продажбите показват голямо забавяне спрямо предишните тримесечия“, коментират анализатори от Kepler Cheuvreux.

Според тях по-голямата част от забавянето вече е отразено в цената на акциите. Книжата на Inditex са поевтинели с около 5% от началото на годината, а тези на H&M – с почти 20%.

По-студеното време през ноември би трябвало да подкрепи отново акциите на Inditex, казват анализаторите. Днес цената им отвори с 4% нагоре.

Продажбите от над 7500 магазина и онлайн на Inditex са нараснали с 13% при постоянни валутни курсове между 1 ноември и 11 декември.

Според анализаторите по-слабият ръст на продажбите и силното евро са помогнали брутният марж на продажбите на Inditex за третото тримесечие да се увеличи до 58,4%, което е с 33 базисни пункта по-малко на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още