IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платно на Густав Климт бе продадено на търг за 39 млн. долара

На аукциона на Sotheby's бяха продадени всички топ лотове

17:24 | 25.06.15 г.
<p>
	&quot;Портрет на Гертруда Лав&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Портрет на Гертруда Лав". Снимка: Ройтерс

Вечерният търг на Sotheby's с произведения на импресионисти и съвременно изкуство завърши повече от успешно, след като на аукциона бяха продадени всички топ лотове.

На първо място сред тях трябва да бъде поставено произведението на Густав Климт "Портрет на Гертруда Лав", което смени собственика си срещу сумата от 25 млн. британски лири (39,2 млн. долара), съобщиха световните информационни агенции.

Произведението на Климт е от 1902 г. Въпреки че смени собственика си, то ще може да бъде видяно като част от експозицията "Густав Климт и жените от виенската златна епоха" в Ню Йорк през 2016-2017 г.

Една от най-характерните творби на френския импресионизъм - знаковата картина "Бар във "Фоли Бержер" от Едуар Мане, бе продадена на търга за 17 млн. лири, или около 23,5 млн. долара. Предварителната оценка на картината бе между 15 млн. и 20 млн. лири.

Творбата с маслени бои, рисувана от Мане през 1881 г. и изобразяваща сервитьорка в прочутото парижко кабаре, е показвана на многобройни изложби. Картината от 1881 г. е по-ранната от двете интерпретации на Мане на една и съща сцена. По-късната и по-голяма версия се намира в лондонската галерия "Курто".

Друг топ лот на този търг бе "Суперматизъм. 18-а конструкция" на Казимир Малевич. Платното, нарисувано точно преди 100 години, се появи за пръв път на търг. Предварителната оценка на картината бе 20-30 млн. лири. Творбата бе купена за 21,429 млн. лири.

На търга на Sotheby's за пръв път беше предложено произведението "Конници на плажа" от колекцията на Корнелиус Гурлит, което миналия месец бе върнато на наследниците на собственика му Давид Фридман, притежател на фабрика за тухли. Той е бил принуден от нацистите да прехвърли състоянието си преди Втората световна война.

Платното "Конници на плажа" на Макс Либерман беше откупено за 1,865 млн. лири при предварителна оценка от 550 хил. лири.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още