IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха потопен през Втората световна война кораб със сребро за 230 млн. долара

Според договор с британското транспортно министерство американската компания, открила останките от корабокрушението, ще получи 80% от стойността на находката

21:39 | 26.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Откриха потопен през Втората световна война кораб със сребро за 230 млн. долара

Останките на потопен през Втората световна война британски параход с 200 тона сребро на стойност 230 млн. долара беше открит в Атлантическия океан. Откритието представлява най-голямата находка в историята на морската археология, пише BBC.

SS Gairsoppa, британски търговски кораб, е бил потопен от германска подводница през 1941 г. и е открит от американската изследователска компания Odyssey Marine.

Според договор с британското транспортно министерство, американската компания ще получи 80% от стойността на находката.

При атаката на SS Gairsoppa от 85 членния екипаж оцелява само един моряк.

Параходът е плавал към Англия от Индия, когато поради недостиг на гориво и лошо време се е опитал да достигне ирландското пристанище Галуей, но е бил забелязан и потопен от германска подводница.

Останките от 137 метровия параход са били открити на 4700 метра под повърхността на северния Атлантик на около 300 мили от ирландския бряг преди няколко месеца, но е било потвърдено, че става въпрос за SS Gairsoppa едва миналата седмица.

Президентът на Odyssey Марк Гордън посочва, че според корабните документи, кюлчетата сребро може да съдържат 2,5% злато, което той определи като „допълнителен бонус“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
horhe7
преди 12 години
Е ТОВА Е БИЗНЕС!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още