IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опакованата Триумфална арка на Кристо е готова за своя миг слава

Арт инсталацията ще бъде открита на 18 септември и ще може да бъде наблюдавана 16 дни

16:46 | 15.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Те не успяха да я осъществят приживе, но около 60 години след възникването на мечтата на художниците Кристо и Жан-Клод арт проектът им за опаковане на Триумфалната арка в Париж ще бъде завършен този уикенд, пише Bloomberg.

Опаковането на арката от времето на Наполеон с 25 хил. кв. м рециклируем сребристо-синкав полипропиленов плат, опасан с 3000 метра червено въже, струва 14 млн. евро, а в работата по проекта са участвали около 1000 души. Арка Арка

Снимка: EPA/БГНЕС

Инсталацията L’Arc de Triomphe, Wrapped е последната работа на артистичния дует, известен с опаковането на Пон Ньоф в Париж и на Райхстага в Берлин. Покойните съпрузи се запознават в Париж, след като Кристо Владимир Явашев, роден в България, емигрира във френската столица и отсяда близо до Триумфалната арка. Двойката беше известна с мащабните си инсталации, които обръщаха внимание на околната среда в рамките на движението Land Art.

Процесът по опаковането на Триумфалната арка е сложен и в много отношения е инженерно чудо, казва Ан Бургарц от компанията SPB, която започнала да работи по проекта, докато Кристо все още бил жив.

„Платът е като огромен ветроходен кораб, който трябва да бъде закотвен до исторически паметник със сложна система, която не засяга фасадата. Надявам се, че ще го направим да изглежда точно така, както искаме“, допълва тя.

Първоначалният фотомонтаж на опакованата арка е направен през 1962 г., но активни действия по проекта не са предприети до 2017 г., когато започва бързият процес по издаване на разрешителни. Тогава той се натъква на неочаквано препятствие – семейство соколи, които гнездели на паметника. След преодоляването на всички спънки общественият живот в Париж, подобно на голяма част от света, потъна в блокади заради пандемията. Арка Арка

Снимка: EPA/БГНЕС

Сега, когато най-сетне е завършена, временната арт инсталация ще може да бъде наблюдавана 16 дни от 18 септември, след което паметникът отново ще трябва да бъде оголен за възпоменателните церемонии за Деня на примирието през ноември.

Жан-Клод почина през 2009 г., но Кристо почти доживя да види арт проекта си реализиран. Той почина през май миналата година в Ню Йорк на 84 години. Арка Арка

Снимка: EPA/БГНЕС

Създаден в сътрудничество с Центъра за национални паметници – държавната агенция, отговаряща за музеите във Франция, и в координация с властите в Париж проектът е финансиран единствено с приходите от продажби на изкуството на Кристо.

„Няма никаква артистична интерпретация от наша страна, ние просто трябваше да изпълним визията“, казва племенникът на Кристо Владимир Явашев, който работеше с дуета 30 години. Явашев смята, че изкуството в много отношения представлява свободата, която хората започват да усещат след блокадите по време на пандемията.

„Триумфалната арка е създадена за спечелилите битки и войни, а това е битка и война с невидим враг“, казва Явашев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
barin
преди 2 години
Много се показва това нещо. На някой му влязло в акъла и сега го осъществява. Не одобрявам такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
проветрявай супата , *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хахахаха, и това го каза садящия бамбук селтик, който даже нема 10 лева да си купи истински домейн! ... усещам че те ядосвам и мед ми капе от сърцето, обичам да дразня клоуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
grainis
преди 2 години
Уникално произведение на изкуството, гениална пространствено-пластична концепция и феноменална магическа светлинна игра , на най-известния и обичан по света (не и в родината си ) Българин , на всички времена . Инсталация, обединяваща цяла вселена от асоциации, емоции, усещания, естетика, дори философия и психология , и абсолютно непонятна , както например и една картина на Ван Гог или Пикасо , джаз-пиеса на Майлс Дейвис или сграда на Гауди, за едно празноглаво неграмотно чобанче, израсло в кал, прах и дълбока мизерия, видяло *** и обуло за пръв път обувки едва на 20-годишна възраст . Не бива да сме прекалено строги към такива окаяни аутсайдери - все пак трябва да има и кой да копа , нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
А де, и аз това се чудя за тоя кич! Не виждам Грета Тумберг да скочи за интересите на планетата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Чудно ми е, кой плаща цялото това "изкуство"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
баси якия кич ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още