IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октоподът става жертва на популярността си

Търсенето повиши цената на мекотелото близо два пъти през последните години

12:51 | 17.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дали подправен в испански стил или нарязан на филийки като японско сашими, октоподът като ястие става жертва на популярността си, съобщава АР.

Цената на мекотелото нарасна близо два пъти през последните две години заради световния бум в търсенето на това класическо ястие. Предлагането пък изостава, тъй като рибните стопанства не успяват все още да отглеждат октоподи и разчитат на океанските течения за добър улов.

Тази година е трудна. Уловът е по-слаб в големите страни производителки като Мароко и Испания.

Цената ще нарасне още, казва Кармен Торес Лоренсо, която продава риба от три десетилетия на пазара в Буеу в северната испанска област Галисия, известна с ястията си от октопод. 

Стойността на нормално голям октопод, уловен от местни рибари, се повиши от 7 евро на 14 евро за килограм през последните две години. Обикновено цената е по-висока в другите страни като САЩ, които не са се специализирани в улова на октоподи.

Организацията по прехрана и земеделие (FAO) посочи, че се очаква цените да продължат да растат, тъй като търсенето е нараснало на всички големи пазари, включително Япония, САЩ, Китай и Европа. Същевременно уловът е ограничен, дори в най-големите страни, които го предлагат, като Мексико, Мавритания и Мароко. 
Учени в Япония и Испания работят по техники за отглеждане на октоподи, но все още не са готови за стопански цели. Яйцата на октоподите се снасят на морското дъно, където се оплождат и пренасят от теченията - условие, което е трудно да се възпроизведе в контролирана среда.

Според председателя на рибарската гилдия в Буеу Хосе Мануел Розас има голямо търсене на октоподи, а "това, което можем да предложим, е малко" и цената скача. По думите му увеличаването на квотите за улов не е вариант.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още