IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на домовете ще става все по-важно на фона на климатичните промени

Над 1 млрд. души по света ще изпитват проблеми с охлаждането на домовете си и съхраняване на храни и лекарства

20:45 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Смог над столицата на Чили. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Смог над столицата на Чили. Снимка: Архив Ройтерс

Охлаждането на домовете ще придобива все по-голямо значение на фона на повишаващите се температури. Това е едно от заключенията на проучване на организацията "Устойчива енергия за всички", цитирано от Ройтерс.

В същото време над 1 млрд. души по света, основно в Азия, Африка и Южна Америка, ще изпитват затруднения да охладят домовете си, да съхраняват храната си и лекарства, на фона на климатичните промени и повишаването на температурата на Земята.

Здравните експерти на ООН предупреждават, че в периода между 2030 година и 2050 година ще има допълнително над 38 хил. души, които годишно ще губят живота си в резултат от глобалното затопляне. Ройтерс припомня, че през този май 60 души починаха в Карачи, след като температурите скочиха над 40 градуса по Целзий.

Най-засегнатите страни са Индия, Китай, Мозамбик, Судан, Нигерия, Бразилия, Пакистан, Индонезия и Бангладеш.

От доклада става ясно, че увеличаващото се потребление на охлаждащи уреди също ще ограничи опитите да се премине на чиста енергия, затваряйки централите с изкопаеми горива, и така да се подобри ситуацията с глобалното затопляне.

От организацията посочват, че това положение отваря пазарна ниша за евтини методи за охлаждане - компаниите могат да извлекат големи печалби от евтини и ефективни климатици, които да бъдат закупени от средната класа в най-засегнатите държави.

Някои от предлаганите методи пък са съвсем елементарни - например боядисване на покривите в бяло, за да отразяват слънчевите лъчи, което намалява температурата в домовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още