IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландски град детронира Виена и стана най-добрият за живеене в света

Коронавирусната пандемия е била решаващият фактор в класацията на Economist Intelligence Unit тази година

23:22 | 09.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Brendon O&#39;Hagan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg

Новозеландският град Оукланд беше обявен за най-добрия за живеене в света в годишната класация на Economist Intelligence Unit, в която има сериозни размествания спрямо предходни години заради коронавирусната пандемия, предава ВВС.

В класацията влизат 140 града, които са подредени според фактори като стабилност, инфраструктура, образование и достъп до здравни грижи.

Но пандемията се оказва решаващият фактор за подреждането тази година, в резултат на който европейските градове изостават, а тези в Австралия, Япония и Нова Зеландия се изкачват в класацията.

Островните страни реагираха бързо на коронавирусната пандемия и успяха да минимизират броя на заразените и да разхлабят ограниченията.

В същото страните членки на ЕС имаха вляло начало на разпространението на ваксините, а много страни наложиха строги блокади, които са навредили на представянето им тази година.

Оукланд оглавява класацията, следван от Осака в Япония, Аделаида в Австралия, Уелингтън в Нова Зеландия и японската столица Токио. Десетката се допълва от Пърт в Австралия, Цюрих и Женева в Швейцария, Мелбърн и Брисбейн в Австралия.

„Оукланд се изкачи в топ десет на класацията благодарение на успешния си подход в овладяването на пандемията от COVID-19, който позволи на обществото му да остане отворено, а градът да се представи силно“, отбелязва EIU.

„Европейските градове се представиха особено слабо в тазгодишното издание. Осем от десетте най-големи спадове в класацията са на европейски градове“, допълва същият източник.

Виена, например, която оглавяваше класацията от 2018 до 2020 г. сега е на 12-о място. Австрийската столица обикновено споделяше челната позиция с Мелбърн.

Но най-драматичен е спадът при Хамбург в Северна Германия – градът е отстъпил с 34 места до 47-о място.
Тази тенденция е обусловена от „натиска върху болничните ресурси“, който според изследването е нараснал в повечето германски и френски градове, а това е довело до „влошаване на оценката им за здравни грижи“.

Мерките за блокада и ограниченията на движението също са намалили цялостната привлекателност на градовете, отбелязват авторите на изследването.

„Градовете в света сега са много по-малко приятни за живот, отколкото бяха преди началото на пандемията и виждаме, че региони като Европа понасят особено тежък удар“, отбелязва EIU.

Въпреки разместванията по върховете на класацията изследването показва, че в дъното ѝ движенията са много по-незначителни.

Дамаск остава градът с най-труден живот заради продължаващата гражданска война в Сирия. Много от градовете, които заемат последните места в подреждането, са измъчвани от конфликт, който подлага на натиск здравните им системи и инфраструктура.

В десетката на най-лошите за живеене градове в света попадат още Лагос в Нигерия, Порт Морсби в Папуа Нова Гвинея, Дака в Бангладеш, Алжир, Триполи в Либия, Карачи в Пакистан, Хараре в Зимбабве, Дуала в Камерун и Каракас във Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
сандьооо , селският живот само до живеене в къща ли го свеждаш бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Мазохизъм е само живота в руските градове и в страните васали на руските ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
sando1
преди 2 години
Тоя па. То там 95% живеят в къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
живеенето в град е мазохизъм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още