IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Notre DRame de Paris

Френският президент обяви готовност за възстановяване на катедралата, а Тръмп излезе с меко казано неприложимото предложение за използване на самолети

08:21 | 16.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не е кич да се възхвалява красотата на Нотр Дам и не е излишно да се каже, че сърцето на Париж, сърцето на Европа, беше в пламъци в понеделник.

Онова, което започна като инцидент по време на вечерното саниране на покрива, се превърна в драма около каменния свод на главния кораб на сградата, който трябваше да понесе екстремни условия: огромна топлина, тежестта на изгорялата покривна конструкция, срутения връх и няколко тона вода. Структурата и кулите обаче бяха спасени. В тези тъжни моменти си спомняме за любовта на Виктор Юго към тази уникална катедрала, която в романа „Парижката Света Богородица“ представлява целия свят за гърбушкото Квазимодо, изпълнена с мраморни фигури на царе, светци и епископи, които поне не се смеят на лицето му, а останалите чудовища и демони не го мразят.

„От утре ще я изградим отново“, каза президентът Еманюел Макрон малко преди полунощ.

А истинските герои на нощта са 400-те пожарникари, които са работили по спасяването на катедралата от остров Ил дьо ла Сите.

Глупакът на нощта пък е Доналд Тръмп, който предложи използването на противопожарни самолети - голямото количество вода можеше да доведе до бързото срутване на цялата сграда. Но нека не забравяме, че малко по-рано Тръмп даде непоискани съвети на най-големия американски производител на самолети Boeing: „Ако бях на мястото на Boeing, щях да ремонтирам Boeing 737 Max, да добавя някои страхотни възможности и да дам на самолета нов бранд имидж с ново име".

Е, по тази схема в наши дни човек може да стане дори и президент на САЩ...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
Вероятно са избрали този, тъй като другият вариант е бил поредна постановка на теростичен акт, при който "извършителят" си "изпуска" паспорта на местопрестъплението и два дни по-късно го застрелват случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
*** до там ли опря - да гаси протести на жълти жилетки с църковни пожари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още