IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарязаната картина на Банкси бе продадена на търг за 25 млн. долара

Преди три години творбата се самоунищожи от шредер, скрит в рамката ѝ

12:41 | 15.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Картината на Банкси, която бе наполовина нарязана от шредер, скрит в рамката ѝ, докато течеше продажбата ѝ на търг, бе купена за 18,6 млн. паунда (25,4 млн. долара), когато се върна обратно в същата зала за търгове в Лондон в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Зрителите останаха зашеметени, когато тогава озаглавената картина „Момичето с балона“ бе разрязана от шредер, след като чукчето удари след наддаване от 1 042 000 паунда на търг на Sotheby’s в Лондон през октомври 2018 г.

Някои хора мислят, че не бе наистина нарязана. Но беше. Някои хора мислят, че аукционната къща стои зад това, но не е така“, каза уличният артист, чиято идентичност се пази в дълбока тайна, в Instagram през 2018 г.

Сега озаглавена „Любовта е в кошчето“, творбата бе продадена за 18 582 000 паунда – повече от три пъти над горната граница от оценката за 4-6 млн. паунда и търгови рекорд за артиста.

Не мога да ви опиша колко ужасен съм да ударя чукчето“, пошегува се водещият на търга Оливър Баркър 10 минути след наддаването.

Sotheby’s заяви, че работата се вписва в историята на антиизкуството, включващо Марсел Дюшан, който анонимно предлага за продажба „Фонтана“ – порцеланов писоар, поставен на пиедестал през 1917 г., и Ай Уейуей, който нарочно се снима, докато изпуска урна от династията Хан.

Когато „Момичето с балона“ се „самоунищожи“ в нашата зала, Банкси предизвика световна сензация, която оттогава насам се превърна в културен феномен“, заяви Алекс Бранчик, председател на модерното и съвременното изкуство в Sotheby’s.

През тази паметна вечер Банкси вместо да унищожи художествена творба, нарязвайки я, създаде нова. Днес това произведение се смята за наследник на уважавано наследство на изкуството срещу статуквото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
а може банкси точно това да прави с парите от картините ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, поредното доказателство, че част от хората са изчаткали. Вместо с тези пари да се построи завод за обезслоляване на вода и напояване в Африка, примерно или завод за рециклиране на отпадъци, те ги харчат за ...тази глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още