IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпата картина става част от изложба

Платното на Пикасо, оценено на 106,5 млн. долара, ще бъде изложено в галерия в Лондон за всички, желаещи да се порадват на картината рекордьор

11:55 | 07.03.11 г.
Най-скъпата картина става част от изложба

Най-скъпата картина на Пикасо, която някога е продавана на търг, ще бъде показана в Лондон в Тейт Модърн – галерия на модерното изкуство, която се помещава в сградата на обновена и реконструирана електроцентрала на южния бряг на река Темза.

Освен най-ценното платно на Пикасо, картината е и най-скъпата творба, продавана някога на аукцион - „Гола жена, зелени листа и бюст“, рисувана през 1932 г. Тя ще бъде показана за първи път пред широката публика във Великобритания, пише вестник The Telegraph.

Картината, която бе продадена на търг в Christie's в Ню Йорк през май миналата година за рекордната за цял свят цена от 106,5 млн. долара, ще бъде показана заедно с други творби на модерното изкуство.

„Това е изключителна картина на Пикасо и аз съм много доволен, че благодарение на щедростта на собственика на платното можем да го покажем за първи път и то именно тук, във Великобритания“, казва директорът на Тейт Модърн Николас Серота.

„Гола жена, зелени листа и бюст“ е картина, която се ражда в Нормандия в резултат на вдъхновението на художника от музата му – Мари-Тереза Уолтър, и е една от най-значимите творби в предвоенния период на твореца. Младото момиче, тогава на 17-годишна възраст, е основната "причина" за създаването и на други велики творби на Пикасо, голяма част от които се продават съща на доста висока цена.

Картината, предоставена на галерията от частен колекционер, ще бъде изложена в специална зала, посветена на Пикасо, в крилото "Поезия и мечта" в сградата.

Роденият в Испания Пабло Пикасо среща Мари-Тереза Уолтър през 1927 година, но двамата запазват отношенията си в тайна години наред заради съпругата на художника. Въпреки това обаче, когато среща младата жена, Пикасо предчувства, че именно тя ще го вдъхнови за велики неща. „Аз съм Пикасо. Ти и аз ще направим нещата заедно“ й казва директно художникът още щом я вижда, но минават близо четири години, преди да започне да я изобразява на платната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още