IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият самолет в света направи първия си полет над Калифорния

Той е останал във въздуха над два часа, преди да се приземи без инциденти в пустинята Мохаве

11:13 | 14.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият самолет в света, създаден от компанията Stratolaunch Systems Corp, направи първия си полет над пустинята Мохаве в Калифорния в събота, съобщава Ройтерс. Това бележи навлизането на компанията, създадена от покойния съосновател на Microsoft Пол Алън, на доходоносния пазар на частни космически полети.

Белият самолет, наречен Roc, чийто размах на крилете е с дължината на игрище за американски футбол, има два фюзелажа и е задвижван от шест двигателя, излетял малко преди 7 ч. тихоокеанско време (14 ч. по Гринуич) и останал във въздуха над два часа, преди да се завърне без инциденти в Mojave Air and Space Port, приветстван от стотици хора.

„Какъв фантастичен първи полет“, възкликна главният изпълнителен директор на Stratolaunch Джийн Флойд в комюнике, публикувано на сайта на компанията.

„Невероятно се гордеем с екипа на Stratolaunch, с днешния екипаж на полета, с партньорите ни в Scaled Composites и Mojave Air and Space Port“, допълва Флойд.

Самолетът е проектиран така, че да носи ракети и други космически апарати с тегло до 227 хил. килограма на височина от 10,6 км. Според компанията изстрелването на сателити ще става толкова „лесно, колкото резервирането на самолетен полет“.

Полетът в събота, при който самолетът достигна максимална скорост от 304 км/ч и височина от 5180 м, целеше да тества представянето му и възможностите за управление, съобщава Stratolaunch.

Алън, който съоснова Microsoft с Бил Гейтс през 1975 г., съобщи през 2011 г., че е създал частната компания Stratolaunch.
Тя се стреми да извлече печалба от нарастването на търсенето в идните години на машини, които могат да изстрелват сателити в орбита. Компанията се конкурира в САЩ с други космически предприемачи и утвърдени имена в индустрията като Space X на Илон Мъск и United Launch Alliance – партньорство между Boeing и Lockheed Martin.

Stratolaunch съобщи, че смята да изстреля първите си ракети от Roc най-рано през 2020 г. Алън почина през октомври 2018 г., само няколко месеца преди представянето на проекта за самолета.

„Знаем, че Пол щеше да се гордее много с днешното историческо постижение. Самолетът е забележително инженерно постижение и поздравяваме всички участници в проекта“, заяви Джоди Алън, президент на Vulcan Inc и член на Управителния съвет на Paul G. Allen Trust.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Земята и обитаващите я имат нужди от много по-смислено изразходване на средства.---за саниане и кебапчета, нали ? :) няма по смислено изразходване на пари от наука и технологии, запомни ! Колкото и безсмислено да изглежда сега, някой ден ще даде и своя дан в създаването на нещо друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Само ползата от усвояване и намиране на нови технологии е положителното, иначе приложението за което се разработват, за момента е неизолзваемо и полезно. Земята и обитаващите я имат нужди от много по-смислено изразходване на средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
ами страхотно постижение отново :https://***.stratolaunch.com/2019/04/13/stratolaunch-completes-historic-first-flight-of-aircraft/а за догодина са предвидили с PEGASUS да качат на орбита и първия спътник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още