IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в Азия влезе в топ 10 на световните милиардери

За успеха му отговорни са най-вече акциите на индийския телеком Jio

16:54 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мукеш Амбани. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Мукеш Амбани. Снимка: Bloomberg L.P.

Най-богатият човек в Азия влезе във висшата лига на милиардерите в света.

Нетното състояние на Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries Ltd., нарасна до 64,5 млрд. долара, което го превръща в единственият азиатски бизнесмен, членуващ в ексклузивния клуб на десетимата най-богати хора на планетата. Това показват данни на индекса Bloomberg Billionaires Index.

Той изпревари Лари Елисън от Oracle Corp. и Франсоаз Бетанкур Майерс – най-богатата жена в света, за да достигне деветата позиция.

Амбани, който притежава 42% от Reliance, се облагодетелства от инвестициите в дигиталното звено на компанията – Jio Platforms Ltd., благодарение на което, според самата Reliance, тя вече няма нетен дълг. Книжата на индийския конгломерат удвоиха стойността си спрямо цената от март, докато останалите милиардери в топ класацията бяха ударени от последиците от коронавирусната пандемия.

Докато индийската икономика бе „опустошена“ по време на блокадите заради  коронавируса, то компаниите на Амбани и най-вече телекома Jio, отбелязаха добро представяне, което увеличи значително неговото лично състояние, заяви Джаяти Гош, председател на Центъра за икономически изследвания и планиране към университета „Джавахарлал Неру“.

Продължаващият ръст на състоянието на 63-годишния милиардер на фона на задаващата се най-тежка рецесия в историята на Индия само подчертава дълбокото икономическо разделение в страната. Там най-богатите 10% притежават над три четвърти от общото състояние в страната, а в същото време най-голяма част от новонатрупаните богатства са в ръцете на най-богатия 1%.

Абани живее в 27-етажна сграда в Мумбай, известна като Антилиа, която разполага с три площадки за хеликоптери, паркинг за 168 автомобила и 50-местен киносалон, бална зала с кристални полилеи, три етажа с вдъхновени от Вавилон градини, йога студио, спа и фитнес център.

И въпреки че сривът в цената на петрола постави под въпрос продажбата на петролното подразделение на Reliance, то само за два месеца Jio успя да привлече 15 млд. долара – над половината от инвестициите в телекоми в световен мащаб от началото на годината.

Компании като Facebook Inc., General Atlantic, Silver Lake Partners, KKR & Co. и Саудитският суверенен фонд са сред инвеститорите, които искат парче от най-бързо разрастващия се онлайн пазар. Доклад на Sanford C. Bernstein от юни прогнозира, че до края на 2025 г. Jio ще притежава 48-процентен дял от индийския мобилен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още