IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек на земята откри музея си в Мексико

Събитието събра както приятели на Карлос Слим, така и негови противници и опоненти в бизнеса

10:54 | 02.03.11 г.
Най-богатият човек на земята откри музея си в Мексико

Най-богатият човек на земята, Карлос Слим, организира пищно откриване на собствения си голям музей в Мексико Сити вчера. Мисията на сградата, посветена на изкуствата, е да приюти еклектичната колекция от шедьоври на милиардера, която включва произведения от времето преди заселването на испанците до творби на френски артисти.

На бляскавото събитие, за водещ на което бил поканен Лари Кинг, присъствали близо 1 500 гости, които имали възможността първи да се разходят из асиметричната сграда. Тя ще бъде отворена за посетители официално по-късно през март. Поканените били от ранга на президента на страната Фелипе Калдерон и писателя Габриел Гарсия Маркес, който е и Нобелов лауреат.

Разположен в една от най-луксозните и шикозни жилищни зони в града, музеят „Сумая“, кръстен на покойната съпруга на Карлос Слим, ще приюти близо 60 хиляди творби в шест изложбени зали и ще бъде един от най-големите музеи в Латинска Америка.

По данни на списание Forbes Карлос Слим притежава състояние в размер на 53,5 млрд. долара. Той е изградил богатството си благодарение на бизнеса си с телекомуникации, а днес вече под негов контрол са търговски, минни и петролни компании.

Музеят ще бъде новият дом на едни от най-важните и значими колекции в областта на изкуството, по-специално със скулптурите на френския основоположник на импресионизма Огюст Роден, както и с произведенията на мексиканските художници Руфино Тамайо и Диего Ривера.

В интервю за Ройтерс президентът на Мексико Фелипе де Хесус Калдерон Инохоса споделя, че е останал особено впечатлен от разнообразието на различните изкуства в музея.

Музеят е по проект на Фернандо Ромеро, зет на Карлос Слим, а самата сграда е покрита с хиляди шестоъгълни алуминиеви панели, които отразяват слънцето.

Според плановете до музея ще бъде достроена още една сграда с офиси, апартаменти и магазини. Инвестицията само в първата стъпка от строежа е 750 млн. долара.

Емилио Аскарага, основател на най-големия мексикански телевизионен оператор Televisa, също посетил за кратко събитието, въпреки че двамата с Карлос Слим са в конфликт през последните дни. Поредният скандал между двамата предприемачи избухна миналата седмица, когато стана ясно, че бизнесът на Карлос Слим вече няма да се рекламира в Televisa.

Изтеглянето на рекламния бюджет на Grupo Carso – конгломератът на Карлос Слим, от телевизионния оператор ще причини спад в очакваните годишни приходи на компанията в размер на 4%, прогнозира вицепрезидентът на Televisa Алфонсо де Аагойта, пише АП.

Телевизионният оператор е в спор с една от компаниите на Карлос Слим - Telmex, която е сред най-големите доставчици на телефония в страната. Проблемите между ръководствата възникнаха покрай опитите на Telmex да си извоюва правото да предлага абонамент към телевизионни канали заедно с другите си услуги, оформяйки троен пакет – интернет, телефонни услуги и телевизия.

Според Televisa и останалите конкуренти на пазара подобно право ще даде несправедливо предимство на Telmex, който е фактически монополист при фиксираните телефонни мрежи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още