IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е поканен и в борда на Endeavor Group

Компанията е напът да стане публична и държи милиардерът да запълни едно от местата в борда ѝ преди този важен ход

12:19 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Илон Мъск е напът да запълни още повече иначе натоварения си работен график, пише CNBC.

Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX и основател на The Boring Company и Neuralink, е номиниран да се присъедини към борда на Endeavor Group Holdings според документи на компанията.

Endeavor започна като агенция за таланти, създадена от един от най-популярните агенти в Холивуд - Ари Еманюел. Чрез серия от сливания и придобивания компанията се превърна в конгломерат в областта на медиите и развлеченията, който притежава и управлява събития на живо като UFC, Miami Open, Нюйоркската седмица на модата, пазарите за изкуство Frieze и международната надпревара Мис Вселена.

Сега Endeavor планира да стане публична и иска Мъск, втория по богатство в света, да бъде един от нейните 11 директори.

„Мъск беше избран да служи в нашия борд на директорите заради професионалния му опит и опита му в управление на публична компания заради предишните му позиции във висшия мениджмънт, службата му в бордовете на други публични компании и опита му в създаването, разрастването и интегрирането на бизнеси“, посочва Endeavor в документите си за IPO-то.

Мъск, който все още не е избран официално за член на борда, има право да служи като директор на публична компания, въпреки споразумението му с Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, което доведе до слизането му от поста на председател на Tesla и плащането на глоба през 2018 г. Наказанието беше наложено заради съобщение на Мъск в Twitter, в който той посочи, че планира да направи Tesla частна.

Фамилията Еманюел и преди е работила с Мъск. Ари Еманюел беше ранен поддръжник на Tesla. Той направи резервация за първия сериен автомобил на компанията – оригиналния Roadster. Сред братята и сестрите му е 55-ият кмет на Чикаго Рам Еманюел, чиято администрация даде голям договор на The Boring Company на Мъск през 2018 г.

Освен това Мъск е популярен гост в подкаста на Джо Роугън, като последно се появи в него през февруари. Роугън е фен на UFC и е работил с организацията.

Endevour подаде документи за първичното си публично предлагане преди две години, но след това се отказа от плановете заради слабото инвеститорско търсене. Компанията генерира 3,48 млрд. долара приходи и нетна загуба от 625,3 млн. долара миналата година. Приходите се оказаха с 1 млрд. долара по-ниски от тези за 2019 г., а причина за това се оказа пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още