IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерите навлизат в германския футбол

Бундеслигата се готви да позволи на заможни инвеститори да купуват мажоритарен дял в клубовете

16:38 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните години милиардерите навлязоха в международния футбол, като придобиха европейски отбори и ги напълниха със скъпоплатени суперзвезди. Досега Германия до голяма степен остана встрани от тази треска, но това може би ще се промени, предава Bloomberg.

След години на бездействие германското футболно първенство е на път да позволи на заможни инвеститори да купуват мажоритарен дял в клубовете. Това може да им осигури по-голяма финансова мощ да се конкурират с богати клубове като Манчестър Сити, лондонския Челси и Пари Сен Жермен. Това е спорна тема, която предизвика протести на германските фенове заради опасенията им от повишаване на цените и загуба на влияние. Но вратичките в законите, използвани от магнатите на Red Bull GmbH и SAP, налагат преосмисляне. 

За разлика от повечето професионални спортове, германските футболни отбори обикновено са контролирани от асоциации, съставени от членове на хонорари вместо от инвеститори. 36-те отбора в първите две дивизии в страната ще проведат среща в четвъртък във Франкфурт, за да обсъдят възможни промени в т. нар. правило „50+1“ на Бундеслигата, според което асоциацията трябва да притежава над 50% от правата за глас в даден отбор. Лигата съобщи миналия месец, че е време да се обмислят „нови възможности за развитие“, като в същото време бъдат защитени „принципите на германската футболна култура“.

Наблюдава се значителна промяна след последното гласуване на лигата през 2009 г., когато само един клуб подкрепи смекчаването на правилото, а 32 бяха против. Твърдата съпротива е намаляла до 16 отбора, показва допитване на Bloomberg News. За промяна на статута е необходимо мнозинство от две трети сред 24-те отбора с право на глас.

Феновете, които запълват стадионите на повече от 90% от средния им капацитет всяка седмица, редовно демонстрират против промяната на правилото, като създадоха уеб сайт, който твърди, че има подкрепата на над 2800 групи от привърженици.

Байерн Мюнхен изпъква в Бундеслигата като германския клуб с редовни успехи срещу европейски противници и като четвъртия най-богат отбор по приходи в Европа според класация на Deloitte. 

Само още два германски клуба влизат в топ 20 – Борусия Дортмунд и Шалке, спрямо 10 от английската Висша лига. Това изважда повечето германски отбори от надпреварата за договори с топ играчи, тъй като парите за телевизионни права и капитали от Близкия изток, Русия и Азия тласкат трансферните суми нагоре.

Доминацията на мюнхенския клуб в Германия е подкрепена от инвестициите на корпоративни гиганти като Adidas, Audi и Allianz, които му помагат да се съревновава с отбори от Висшата лига, привличащи всяка година 2,6 млрд. паунда (3,6 млрд. долара) от договори за телевизионни права.

Red Bull показа, че има начин за заобикаляне на правилото – самата лига позволява три изключения за инвеститори с над 20-годишни отношения с даден отбор. Volkswagen и Bayer отдавна притежават 100% от съответно Волфсбург и Байр Леверкузен, но не са особено заинтересовани от инжектирането на допълнителни средства.

Използвайки същата вратичка, Дитмар Хоп, милиардерът съосновател на германския софтуерен гигант SAP, превърна слабоизвестния доскоро отбор Хофенхайм във фактор в Бундеслигата. Този път обаче не е открит за други германски отбори при настоящите ограничения за инвеститорите и много от тях искат доскъп до свеж капитал.

„Клубовете се нуждаят от нови източници на финансиране, за да намалят все по-рязширяващата се пропаст с водещите отбори в Европа“, казва Михаел Шаде, управляващ директор на Байер Леверкузен. „Сега германският футбол има шанса да започне необходимата промяна на правилото за инвеститорите и да създаде добра правна рамка. Така можем да предотвратим възможността да ни бъдат наложени регулации от съдилищата, които никой не иска“, допълва Шаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още