IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелинда Гейтс е получила общо 3 млрд. долара от Cascade след развода си

В нов транш от акции на Deere & Co. бившата съпруга на Бил Гейтс получава 851 млн. долара

11:56 | 15.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мелинда Гейтс. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Мелинда Гейтс. Снимка: Bloomberg L.P.

Cascade Investment – инвестиционната компания, основана от Бил Гейтс, е прехвърлила акции на производителя на селскостопанска техника Deere & Co. на Мелинда Гейтс, с което общата сума, която тя е получила, откакто бе обявен разводът ѝ с милиардера, достига до над 3 млрд. долара.

Инвестиционната компания е прехвърлила около 2,25 млн. акции на стойност 851 млн. долара, показват документи през регулаторите. Преди това бяха прехвърлени акции на мексиканските компании Coca-Cola Femsa и Grupo Televisa, както и на Canadian National Railway Co. и AutoNation Inc. за 1,8 млрд. долара.

Раздялата между съпрузите, чийто брак продължи 27 години, е съпътствана от подялба на богатство в рядко срещани размери. Cascade, която се управлява от Майкъл Ларсън, има разнообразно портфолио, включително ценни книжа, частен капитал, енергийни активи и др. Тя управлява 52 млрд. долара под формата на дялови участия. Бил и Мелинда Гейтс също така са и сред най-големите притежатели на зема в САЩ.

Компанията за земеделска техника Deere е едно от най-големите им притежания, като Cascade държи над 10% от акциите ѝ, оценявани на 11,9 млрд. долара. Най-големият притежаван дял е за 12 млрд. долара в компанията за събиране на отпадъци Republic Services Inc, показват данни на Bloomberg.

Техният развод е факт, след като през 2019 г. Джеф Безос и бившата му съпруга Макензи Скот обявиха, че се разделят. Скот получи една четвърт от 16-те процента на Безос в Amazon.com Inc. при раздялата.

Сега Скот е четвъртата по богатство жена в света и е един от най-изявените дарители на 2020 г., като предоставя средства основно на каузи за равенството на половете.

Състоянието на семейство Гейтс е около 145 млрд. долара, показва индексът Bloomberg Billionaires. То обаче може да се окаже значително по-трудно за подялба от това на Безос, което бе концентрирано основно в акции на Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още