IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LVMH срещу Tiffany: съдбоносни седмици за най-богатия човек във Франция


В продължение на десетилетия 71-годишният Бернар Арно гледаше само нагоре, но това може да се промени

16:38 | 11.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от малкото поводи Арно да се появи пред публика е при представянето на финансовите резултати. <em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Един от малкото поводи Арно да се появи пред публика е при представянето на финансовите резултати. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Бернар Арно е най-богатият човек във Франция и е на трето място сред най-богатите хора в света класацията на Forbes за 2020 г. Той има пет деца от две жени. С изключение на най-малката Жан всички останали вече имат активна роля в компанията. Най-възрастната, Делфин, вече е стигнала до позицията на вицепрезидент на Louis Vuitton, най-ценната марка от царството на баща ѝ.

От десетилетия този мъж не познава нищо друго освен растеж. Но сега заради кризата след коронавируса и неуспешното поглъщане на Tiffany ситуацията се изменя. През следващите няколко месеца ще се реши дали Арно е преминал зенита на успеха си, или може да напише поредна глава по пътя си нагоре, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

На 71-годишна възраст високият слаб мъж от Северна Франция има над 60 милиарда евро - сума, която не може да бъде визуализирана. По-голямата част от това богатство представлява  47,3-процентовия дял в LVMH. Арно има супер яхта - Symphony, която е дълга повече от 100 метра, а през 2014 г. си подари музей, построен от Франк Гери в средата на Булонския лес в Париж, в който иначе не е позволено никакво строителство.



Въпреки това изглежда, че най-голямата радост на родения в Рубе мъж е да продължава да преследва парите и да разширява своята луксозна империя. В миналото той беше толкова успешен, че преди години каза на пресконференция за финансовия отчет: „За съжаление, сега едва ли вече има компании за луксозни стоки, които да можем да си купим. Купихме всичко“.


Представянето на финансовите данни е един от малкото случаи, в които Арно се появява публично пред медии. Когато влиза в голямата конферентна зала в седалището на концерна на Avenue Montaigne, чийто вход е “облечен” в бял мрамор, служителите му замръзват от страхопочитание.

След между 30 и 45 минути Арно се отегчава от въпросите на анализаторите и журналистите. Бързо се оттегля с обкръжението си. От него не може да се очакват неформални приказки на шведските маси, както с други топ мениджъри.


Неговите врагове приписват успеха му на правителствената подкрепа в ранните години и известна подлост. Той придобива по-голямата част от конгломерата LVMH против волята на семействата основатели. Но дори неговите критици трябва да признаят, че е не само умен стратег, но има и умение за управление на марките.

Това, което се случва с тях, той проследява в детайли: Синът му Александър, управляващ директор на Rimowa, веднъж признава, че дори като дете винаги е трябвало да посещава поне един магазин на марката LVMH с баща си през уикендите, за да контролират лично всичко.

Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още