IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LVHM с опит да придобие контролния пакет акции на Bulgari

Очаква се френският конгломерат да придобие 51% от капитала на италианската компания за производство на бижута

10:20 | 07.03.11 г.
LVHM с опит да придобие контролния пакет акции на Bulgari

Френският конгломерат за луксозни стоки LVHM е на път да купи контролния пакет акции на италианската бижутерска къща Bulgari.

Споразумението, съгласно което ще бъдат придобити 51% от акциите на бижутерската къща, ще направи компанията втората по големина в портфейла на LVMH. През февруари компанията увеличи дела си на повече от 20% в друга семейна фирма за производство на луксозни стоки - Hermès,

Bulgari е оценена на близо 2,3 млрд. евро, но предложението от страна на купувачите ще бъде завишено, съобщава източник, близък до сделката, цитиран от CNBC. Очакванията са операцията да бъде извършена изцяло чрез обмяна на акции от капитала на LVMH срещу акции на Bulgari, но няма информация за очакваното съотношение.

По информация на близък до семейството, основало и управляващо Bulgari, в което влизат братята Паоло и Никола, те били убедени да приемат предложението за сделката лично от Бернар Арно, управител и главен изпълнителен директор на LVMH.

Бернар Арно не е крил интереса си към италианската компания и прибавянето на един от най-известните и луксозни производители и търговци на бижута и часовници към конгломерата си от фирми, в които влизат марки като Louis Vuitton, Celine, Dom Perignon, Veuve Clicquot и други.

В резултат на сделката Франческо Трапани, главен изпълнителен директор на Bulgari, ще придобие значима роля в групата на LVMH, а семейството, основало бижутерската компания, ще получи места в борда на директорите на LVMH.

Bulgari дълго време бе считана за една от последните големи семейни компании за луксозни стоки, която все още не е станала обект на придобиване.

Сделката контрастира със ситуацията и дела на конгломерата в друга семейна компания за производство и продажба на луксозни модни стоки и аксесоари - Hermès, където LVMH имат 20% собственост.

Членовете от семейството, създали и развили Hermès – която е известна с кожените чанти и копринени шалчета, също били подложени на обсада от страна на Бернар Арно да продадат компанията си. Те обаче отказали предложението му с довода, че не виждат LVMH в образа на „желан акционер“ в компанията си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още