IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде живеят най-богатите хора в света?

Основният дом на близо половината от тази група хора се намира в едва десет града

17:39 | 23.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със своите частни самолети и многобройни къщи най-богатите хора в света могат да обикалят безпроблемно земното кълбо.

Но основният дом на близо половината от това елитно население се намира в група от едва десет града, показва Докладът за богатството за 2019 г. на консултантската компания Knight Frank.

Най-много хора с богатство от поне 30 млн. долара живеят в Лондон – 4944. Следват Токио с 3732 и Сингапур с 3598. Десетката се допълва от Ню Йорк, Пекин, Париж, Сеул, Тайпе, Цюрих и Сао Пауло.

Въпреки че САЩ са най-голямата икономика в света, Ню Йорк е единственият американски град в топ десет на консултантската компания. Knight Knight

Данните показват, че най-богатите хора в света живеят в най-големите градове. Възможностите за бизнес, начинът на живот, качествените болници и транспортната инфраструктура са все фактори, които карат най-богатите хора в света да влагат пари в жилища в големи градове.

Независимо от Brexit това важи особено за Лондон – политическият и финансов център на Великобритания, където са концентрирани едни от най-богатите хора в света. Но чуждестранните купувачи на имоти в британската столица са подложени на критики за това, че тласкат цените нагоре.

Сред най-богатите жители на Лондон са членовете на семейството милиардери Раузинг, което притежава компанията за пакетиране Tetra Laval, и земевладелецът от квартал „Челси“ Чарлз Кадоган.

„Лондон предлага уникални условия. Никой друг град не може да се сравнява с него като глобален хъб за толкова много различни сектори“, казва Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдел „Изследване на жилищни имоти“ в Knight Frank.

Миналата година в света е имало близо 200 хил. души със свръхголямо нетно богатство, показва изследването на компанията. Над две трети от тях се намират в Азия, Европа и Северна Америка. Европа е най-големият регионален център за това население в света, а ръстът на азиатските икономики означава, че тази година ще се появят още над 20 млн. души с имущество от поне един милион долара.

Уиски и коли

Икономическият растеж на Азия е превърнал континента в най-големия източник на нови милиардери и е подкрепил инвестициите в луксозни стоки в цял свят. Миналата година купувачи от Китай и Хонконг са съставлявали около една четвърт от придобитите жилища в Лондон на стойност най-малко 2 млн. паунда (2,6 млн. долара), сочат данните на Knight Frank. Това е почти два пъти повече спрямо две години по-рано. Богатите хора в региона са стимулирали и търсенето на луксозни колекционерски стоки, с което индексът на Knight Frank Rare Whisky 100 е отбелязал ръст от 40% миналата година.

Продажбите на произведения на изкуството и на луксозни коли също са достигнали нови висоти през 2018 г. Сред най-забележителните експонати, закупени на търг миналата година, са били Ferrari 250 GTO от 1962 г. за 48 млн. долара и картина на Дейвид Хокни за 90,3 млн. долара – най-голямата сума, платена на търг, за произведение на жив художник. Knight Knight

„Директните полети между Единбург и Пекин показват растежа на уискито като клас активи“, казва Бейли, имайки предвид въведените миналата година маршрути от китайската авиокомпания Hainan Airlines. „Заможните хора все още имат желание да заделят част от парите си за осезаеми предмети“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още