IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круизна компания с рекордна глоба за замърсяване с петролни продукти

Години наред корабът Caribbean Princess е изхвърлял петрол във водите на Океана

10:31 | 02.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Investor.bg</em></p>

Снимка: архив Investor.bg

Круизната компания Princess Cruise Line ще плати глоба от 40 млн. долара за замърсяване на океана с петролни продукти, съобщава The Guardian. Компанията се призна за виновна в престъплението и беше осъдена от съд в Маями, допълва британското издание.

Глобата е най-голямата, налагана досега по дело за замърсяване на околната среда от кораб, допълва Washington Post.

Базираната в Калифорния компания е част от Carnival Corp., която е най-голямата круизна компания в световен мащаб.

Разследването на щатската прокуратура показва, че на един от корабите на компанията - Caribbean Princess, са сложени тръби, чрез които се заобикалят съоръженията за събиране на отпадните петролни продукти. Така корабът години наред е изливал хиляди галони петрол във водите на океана.

Нарушението е разкрито, когато новоназначен инженер съобщил за този проблем на британските властите през лятото на 2013 г. В този момент корабът е преминавал през териториалните води на Великобритания.

Само за ден - на 26 август 2013 г., от круизния кораб са били изхвърлени 4 хил. галона петролни продукти във водите на океана около бреговете на Великобритания, показват разкритията на Министерството на правосъдието на САЩ.

Главният инженер на кораба е опитал да прикрие нарушението, премахвайки специалните съоръжения и принуждавайки екипажа да излъже британските власти, допълват от институцията

Разследващите органи на САЩ обаче са успели да разкрият престъплението, въпреки че членове на екипажа и досега категорично отричат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още