IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струват най-добрите 100 футболисти в света?

Килиан Мбапе, Мохамед Салах и Рахим Стърлинг са тримата най-скъпи състезатели

13:09 | 14.06.19 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Световният футбол отдавна достигна момента, в който трансферните суми за атлетите са съизмерими с някои от най-внушителните сделки на инвестиционния елит. Вече втора седмица официално се намира в разгара на трансферния прозорец из Европа и именно това ни накара да направим една бърза справка с пазарните оценки на най-нашумелите имена в спорта в момента.

Авторитетното издание CIES Football Observatory традиционно предлага някои от най-точните данни за футбола и именно по тази причина се доверяваме на неговата преценка за стойността на всяка една отделна футболна звезда наоколо.

На първо място в класацията към момента е 20-годишното дете чудо на френския футбол Килиан Мбапе, чиято стойност се изчислява на 252 млн. евро. В хода на последните квалификации за европейското първенство нападателят на „петлите“ записа своя гол №100 на национално и клубно ниво. Подобен успех е присъщ наистина за най-талантливите футболисти в историята. Той влезе в „Клуб 100“ далеч по-бързо от легенди от ранга на Меси, Роналдо, Агуеро и Рууни.

Следващ в класацията е голямата звезда на действащия европейски шампион Ливърпул – Мохамед Салах. Египтянинът е оценяван на 219,6 млн. евро, благодарение на поредицата от рекорди, които подобри през последните два сезона с екипа на „мърсисайдци“.

Рахим Стърлинг заема третата позиция с оценка в размер на 207,8 млн. евро. Крилото на английския национален отбор и Манчестър Сити израстна много през изминалите няколко години, за да може днес да гледаме на него, като на един от най-класните атлети на своето поколение.

Лионел Меси може и да е прехвърлил 32-годишна възраст, но продължава да е все така скъпоценен. CIES му поставя цена от 167,4 млн. евро, независимо, че кариерата му се е устремила към своя край. Надяваме се само, че аржентинецът ще остане наоколо поне още няколко години, защото футболът без него няма да е същият.

Целия материал четете в Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още