IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-високоплатените ръководители на публични компании в САЩ?

Илон Мъск оглавява Bloomberg Pay Index

23:14 | 17.05.19 г. 3
<p>
	Илон Мъск.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Ройтерс

Основателят на Tesla Илон Мъск е най-високоплатеният ръководител на компания, листната на американска борса през 2018 г., сочи Bloomberg Pay Index. Той е заработил 513,3 млн. долара миналата година, показват данните.

На второ място остава Брендън Кенеди, главен изпълнителен директор на компанията Tilray, която миналия юли стана първата компания за канабис, представена на борсата в САЩ. Тя предизвика сериозен интерес от страна на инвеститорите и завърши 2018 г. с ръст от 315%. Това е донесло на 47-годишния главен изпълнителен директор 256 млн. долара.

Боб Айгър от Walt Disney заема трето място в класацията със 146,6 млн. долара, като изпреварва главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук (141,6 млн. долара) и бившия ръководител на SoftBank Group Никеш Арора, който миналата година стана главен изпълнителен директор на Palo Alto Networks (130,7 млн. долара).

В десетката попадат още Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на Discovery, със 122 млн. долара, Джеймс Хепелман, главен изпълнителен директор на PTC, със 71,4 млн. долара, Стивън Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone Group с 69,1 млн. долара, Тони Джеймс, изпълнителен вицепрезидент на Blackstone Group с 66,2 млн. долара и Стивън Ейнджъл, главен изпълнителен директор на Linde, 66,1 млн. долара.

Bloomberg Pay Index включва 100-те най-високоплатени ръководители на компании, които разкриват подробности за заплатите си пред американските регулатори. Данните в индекса включват заплати, бонуси и печалби, получени през последната година.

В тях влиза също стойността на предоставените опции върху акции и ограничени акции, които може да донесат печалба в бъдеще. За сравнение всички тези акции се оценяват в края на фискалната година за всяка компания, а не считано към датата, на която са предоставени. Поради това данните в индекса може да се различават от тези в отчетите, като в някои случаи разликите може да са значителни в зависимост от промените в цената на акциите и дивидентите.

Илон Мъск, например, не получава друго възнаграждение освен големите пакети опции върху акции, обвързани с целите за представянето на компанията му. През 2018 г.той е получил последния си огромен пакет от опции, като посочената в документите стойност е 2,28 млрд. долара. Bloomberg index разпределя по една десета от книжата във всяка от следващите десет години. Възнаграждението му от 513,3 млн. долара за миналата година включва транша за 2018 г. и част от сходни, но по-малки опции, получени през 2012 г.

Подобно на Мъск повечето ръководители в индекса нямат гаранция, че ще получат цялото или дори по-голямата част от възнаграждението си. Акциите, които съставляват мнозинството от заплащането им, често зависят от представянето на компаниите и заплатата се намалява, ако те не бъдат изпълнени. От друга страна, ако целите бъдат надминати, възнаграждението може да е значително по-голямо от първоначално прогнозираното, обяснява Bloomberg.

Миналата година най-богатата жена ръководител на компания, представена на борсата в САЩ, е била Сафра Кац, един от главните изпълнителни директори на Oracle, с 40,4 млн. долара. На второ място е Анджела Арендс, бивш старши вицепрезидент по продажбите на Apple, с 33,9 млн. долара, а трета е Картин Адамс, старши вицепрезидент на Apple, с 31 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ами изсипва ни: дори тирове с рубли. Защото Газпром печели и се развива могъщо, а не се шегува - нито пък мениджмънтът и краде на поразия !!!Затова сега ще се нагувичим с поредният сосен дивидент, а тесладжиите само ще подсмърчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
а пък саша милер ви изсипва чували с рубли :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Мошшшшеникът мъск краде от губещата си компания - а за акционерите: нъцки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още