IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Richemont рязко поевтиняват след мрачно предупреждение за Китай

Все още няма развитие при преговорите за продажба на дял в платформата YNAP

15:21 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската група за луксозни стоки Richemont изпрати мрачен сигнал по отношение на растежа в Китай, след като печалбата ѝ за цялата фискална година разочарова анализаторите, което доведе до рязко поевтиняване на нейните акции, съобщава Ройтерс. 

Производителят на бижута и часовници Cartier не успява да отбележи и никакъв по-значим напредък по отношение на дългогодишните преговори, които биха могли да го накарат да се откаже от своя губещ бизнес в онлайн търговията на дребно YOOX Net-a-Porter (YNAP).

Втората по големина на пазарния дял луксозна група в света заяви, че коронавирусните блокади в Китай натежават върху резултатите ѝ, като 40% от нейната търговска мрежа в момента е затворена, докато проблемите с веригите на доставка и нарастващите лихвени проценти замъгляват перспективите за растеж в САЩ.

Противно на много мениджъри в бранша, които се надяват на бързо възстановяване в Китай след края на новия кръг от ограничителни COVID мерки, председателят на Richemont Йохан Рупърт заяви, че смята, че китайската икономика ще пострада повече, отколкото мнозина очакват.

„Дори когато Китай излезе от изолация, възстановяването няма да бъде толкова бързо, няма да е трицифрено възстановяване“, подчертава Рупърт.

Хари Барник, старши анализатор в Third Bridge, посочва, че ограниченията в Китай спъват растежа на пазара, който представлява близо 25% от световните продажби на Richemont.

„С магазини, които са затворени на ключови пазари като Шанхай, и клиенти, които не желаят да харчат пари за луксозни стоки от други градове, страната, която наелектризира потреблението на луксозни стоки през 2021 г., може да свие международната перспектива на Richemont за 2022 г.“, изтъква Барник.

Нетната печалба на групата нарасна с 61% до 2,08 млрд. евро, изоставайки от медианната оценка от 2,75 млрд. евро на анализатори, анкетирани от Refinitiv. В същото време продажбите се увеличават с 44% през годината, приключила на 31 март.

Резултатите бележат първото значимо разминаване на печалбата с пазарните прогнози в сектора на луксозните стоки, изтъкват анализатори на Goldman Sachs. Върху резултатите натежават и прекъсванията на бизнеса в Русия заради войната в Украйна.

Richemont казва, че преговорите с неопределен брой играчи за създаване на съвместна онлайн платформа продължават, като трябва да бъдат приключени "в обозримо бъдеще".

„Водим преговори с редица партньори и преговорите вървят добре“, споделя Рупърт пред журналисти без да предоставя подробности по темата.

Richemont заяви през ноември, че е в преговори с онлайн търговеца на дребно Farfetch за продажба на миноритарен дял в YNAP, като същевременно се опитва да привлече други инвеститори, за да превърнат в крайна сметка платформата за онлайн търговия в неутрална такава, без мажоритарен акционер.

Минути преди 15:30 ч. българско време книжата на Richemont се търгуват с понижение в стойността от 11,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още