IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вече има най-много милиардери в света

В Народната република има почти 600 милиардери, в САЩ броят им е 537

10:15 | 16.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уан Дзиенлин (вляво) и Джак Ма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уан Дзиенлин (вляво) и Джак Ма. Снимка: Ройтерс

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ, показва изследване на бизнес изданието Hurun, цитирано от Ройтерс.

Тази година броят на китайците с богатство на стойност над 1 млрд. долара се е увеличил от 242 до 596. Милиардерите американци пък са 537, твърди изданието. 



Най-богатият жител на Китай е президентът на компанията Wanda Уан Дзиенлин. 61-годишният предприемач и семейството му притежават 220 млрд. юана (34,4 млрд. долара). Наскоро Уан измести милиардера от Хонконг Ли Ка Шин от позицията на най-богат човек в Азия, сочат данни на Hurun Report. Компанията му се занимава със строителство и експлоатация на туристически и развлекателни обекти, както и на търговски центрове не само в Китай, но и в други страни.

Джак Ма, основател на интернет търговеца Alibaba и лидер в класацията през миналата година, сега е на второ място с 27,76 млрд. долара.

Въпреки спада на китайската икономика списъкът с богаташите през тази година е по-дълъг. Като цяло има 1877 китайци, които притежават поне 2 млрд. юана.

Междувременно за първи път тази година от Credit Suisse изчисляват, че броят на хората от средната класа в Китай е по-голям от този в САЩ - съответно 109 милиона срещу 92 милиона души. Като дял от населението обаче китайската средна класа е четири пъти по-малка. Общата стойност на богатството на средната класа в глобален мащаб е 80,7 трилиона долара.

Същевременно глобалното благосъстояние ще продължи да расте с темп от 6,5% през идните години, достигайки 345 трлн. долара през 2020 г. САЩ ще останат безспорен лидер в това отношение, държейки почти една трета от световното богатство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още