IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина за $10 млн. постави рекорд в съвременното китайско изкуство

Картината "Вечна любов" на Джан Сяоган бе продадена на търг в Хонконг

14:35 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Триптихът&nbsp; &quot;Вечна любов&quot;. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Триптихът  "Вечна любов". Снимка: Ройтерс

Маслена картина от китайския художник Джан Сяоган бе продадена за 10,1 млн. долара на търг в Хонконг в неделя и стана най-скъпото произведение в съвременното китайско изкуство, съобщава Ройтерс.

Картината триптих се състои от три самостоятелни творби, които са обединени около една обща идея, и е озаглавена "Вечна любов".

Цената й надхвърли два пъти прогнозите на експерти, а от аукционната къща Sotheby's посочват, че е поставен и нов рекорд за произведение на съвременното изкуство в Китай.

Творбата е с три сцени с полуголи фигури на пустинен фон, наситен с мистични символи и е била част от колекцията на белгийския барон Ги Уленс.

Предишната най-висока цена на китайска картина бе получена през 2008 г., когато за произведение на Дзън Фанчжъ бяха платени 9,5 млн. долара.

Всички 106 картини от колекцията на Ги Уленс са били продадени на търга през уикенда, реализирайки рекордните приходи от 54,8 млн. долара.

Сумата се е оказала три пъти по-голяма от предварителните оценки. От Sotheby's обясняват това с изключителното богатство на колекцията на белгийския барон, която отразява съвременното китайско изкуство в пълния му спектър.

Джан Сяоган и Дзън Фанчжъ са сред съвременните китайски художници, чиито ранни изразителни творби биват прегърнати с ентусиазъм от западните колекционери и критици. Силният интерес надува балон на пазара, който се спуква с избухването на световната финансова криза през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още