IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Хокни се очаква да постави рекорд на търг

Произведението може да бъде продадено за над 80 млн. долара

17:46 | 13.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една от изобразяващите водни басейни картини от Дейвид Хокни отива на търг и се очаква да бъде продадена за над 80 милиона долара, подобрявайки рекорда за творба от жив художник, изложена на търг, съобщи AP. 

"Портрет на художник (Басейн с две фигури)" ще бъде изложена на търг на Christie's през ноември. Смятана е за една от първите нарисувани от Хокни картини. От Christie's я оценяват на около 80 милиона долара, но очакват за нея да бъде платена далеч по-голяма сума.

Сегашният рекорд за творба от жив художник бе регистриран от "Куче Балон" от Джеф Кунс, която бе продадена за 58,4 милиона долара през 2013 г.

81-годишният Хокни нарисувал картината през 1972 г. "Тя е сред най-значимите му творби, погледнато от историческа и пазарна гледна точка", уверява експертът по следвоенно и съвременно изкуство от Christie's Алекс Ротър.

Той припомня, че Хокни пристига в Калифорния през 60-те години на миналия век и вижда себе си като творец, който живее на два континента.

"Картината съдържа всички елементи, които бихте искали да видите в негова творба - калифорнийски пейзаж, красиви дървета и цветя, небе и онова, с което този художник най-вече е известен - изображение на басейн", отбеляза експертът. 

Картината изобразява двама мъже, като единият плува под водата, а другият е застанал край басейна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още