Карнавалните веселия в Бразилия започнаха

Снимка: Ройтерс

Карнавалните веселия в Бразилия започнаха

25.02.2017 10:15

В цяла Бразилия вчера започнаха пищните карнавални веселия, изпълнили улиците с хиляди бразилци и чуждестранни туристи, съобщиха световните агенции. Първите школи по самба дефилираха по улиците на Рио де Жанейро, хиляди празнуващи танцуваха в 32-градусовата жега и висока влажност, характерна за лятото в Южното полукълбо, предаде Асошиейтед прес.

Но знаменитият карнавал в града беше белязан от полемика около отсъствието на кмета Марсело Кривела - евангелски пастор, избран на поста в края на миналата година, отбелязва Франс прес. Официалното откриване беше планирано за късния следобед, с церемония по връчване на символичния ключ на града на крал Момо - пълен и весел монарх, който символизира лудостта на един от най-големите празници на планетата.

Церемонията в крайна сметка се състоя с близо два часа и половина закъснение, към 20.30 часа местно време /23.30 по Гринуич/, но Марсело Кривела, комуто не е по вкуса плътската жизнерадост на карнавала, не почете празнуващите с присъствието си.

Той беше заместен от заместник-кмета по културата Нилсемар Ногейра, която пред журналисти оправда това смущаващото отсъствие с обяснението, че кметът трябвало да остане до болната си от грип съпруга. Десетки от събралите се на Самбадрома 70 000 зрители се провикваха "Къде е Кривела?", изразявайки възмущение от отсъствието на кмета си.

Петдневният карнавал започна насред продължителната икономическа криза, която отслабва не само семейните бюджети, но и многобройните фирми, които разчитат на традиционния празник за голяма част от годишния си доход.

Властите се надяват 1 милион туристи да посетят града от 24 до 28 февруари по времето на карнавала и да похарчат 950 милиона долара. Хотелите обаче се оплакват, че са заети само 72 процента от стаите им, по-малко от миналата година.

Снимки от карнавала разгледайте в нашата галерия

Рубрики
Kъм пълната версия