IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как политическата криза влияе върху пазара на руско изкуство?

Руските колекционери не са притеснени от събитията и продължават да купуват скъпи произведения

15:02 | 29.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Напрегнатата политическа ситуация, в която се намират Русия и Украйна, както и санкциите, наложени от Министерството на финансите на САЩ срещу редица олигарси, изглеждат като неща, които биха имали значително въздействие върху изложбите на изкуство в Русия.

Британският съвет реши да отмени голяма експозиция на творби на млади британски художници, която трябваше да се състои в Москва. Причината за това се оказа мястото, както и факта, че Културната фондация Екатерина не успя да събере необходимото спонсорство, пише BBC. 

Това трябваше да е едно от ключовите събития в рамките на Британско-руската културна година. Водят се преговори за отлагането на шоуто за 2016 г., но вероятно и тогава финансирането му може да се окаже проблем.

Изложба на Banksy, която трябваше да бъде открита през септември тази година в Москва, също е отменена. Според руския уебсайт Artguide.com организаторите са завили, че британските собственици на произведенията са отказали да ги предоставят.

Възможно е и други събития да бъдат анулирани. Европейското биенале Manifesta, което трябва да се проведе в Санкт Петербург в края на юни, все още е под въпрос. В интервю за германска телевизия главният му куратор Каспер Кьониг заяви, че новият анти-гей закон и трудностите в работата с руснаци могат да го накарат да отмени цялото събитие. Вече има масови призиви събитието да бъде отложено, както и петиция, призоваваща за отлагането или преместването му в Украйна.

Заради повишаващото се напрежение, аукционните къщи Sotheby's и Christie's изтеглиха специалното представяне на основните моменти от лондонските си продажби през май, което трябваше да се състои в руската столица. Същевременно страховете, че пазарът на руско изкуство ще бъде сериозно засегнат от проблемите, възникнали в резултат от политическата криза, стават все по-големи. 

По време на седмицата на руското изкуство в Лондон по-рано този месец, четири аукционни къщи показаха стотици картини, порцеланови изделия, произведения на изкуството и украшения, струващи милиони. Всички те бяха насочени към руски клиенти.

Новините, че голяма част от руските активи не остават в страна (около 64 млрд. долара са изнесени извън Русия през първите три месеца на година), не успяха да успокоят присъстващите в залите по време на предварителни продажби. Въпросът беше дали част от тези пари ще бъдат вложени в изкуство или в недвижими имоти, както се случва най-често?

Седмица по-късно аукционните къщи колективно въздъхнаха от облекчение. Руснаците не просто дойдоха и купиха, но разходите, които направиха, се оказаха най-високите, правени от 2007 г. насам. Повече от 64 млн. паунда бяха похарчени за изкуство в рамките на седмица за творби, вариращи от портрети на руски аристократи до авангардни абстрактни произведения от началото на XX век.

Купувач се сдоби с пет картини на Владимир Боровиковски, плащайки общо 8 млн. паунда по време на търг на Christie's. Творбите бяха предварително оценени на едва 210 000 паунда.

Но черешката на тортата по време на събитието се оказа колекция от 11 творби, дадени за продан от неизвестен германец. Те датират от руския авангарден период, който е известен с редицата проблеми, свързани с произхода и автентичността на картините. Миналата година беше разкрита серия от фалшифицирани творби в Германия, ето защо аукционните къщи често отказват да продават такива произведения.

Резултатът от всичко това е, че, когато творби с доказан произход от този период се появяват на търг, както в случая с тези 11 картини, колекционерите отчаяно искат да ги получат. Сред тях имаше малка рисунка, създадена от известния художник Казимир Малевич. Тя беше продадена за 2,1 млн. паунда – доста над предварителната оценка за сума между 600 000 и 800 000 паунда. Голям успех отбеляза автопортрет на Василий Ермилов, който беше продаден за 986 500 паунда, при очаквана цена от 30 000-50 000 долара.

Картините не бяха единствените произведения, за които се бориха колекционерите. Christies продаде две порцеланови вази от XIX век за 662 500 паунда. Купувачите проявиха особен интерес и към яйцата Фаберже, които бяха сред най-желаните творби в рамките на търговете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още