IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жителите на Катар купуват най-много съвременно изкуство

По официални данни в периода 2005 - 2011 г. Катар е купил в САЩ произведения на изкуството за над 428 млн. долара

10:50 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шейховете на Катар се оказват поклонници на съвременното изкуство.<em> Снимка: БТА</em></p>

Шейховете на Катар се оказват поклонници на съвременното изкуство. Снимка: БТА

Оказва се, че катарците купуват най-много съвременно изкуство. Именно те са сключили най-големите сделки на арт пазара през последните 6 години, съобщава The Art Newspaper, като се позовава на вътрешна информация, тъй като много от сделките се сключват в частни среди.

Изданието например е установило, че за Катар са заминали 11 картини на Марк Ротко, продадени за 310 млн. долара през 2009 г. През 2010 г. тези произведения бяха изложени в Центъра за съвременно изкуство "Гараж" в Москва, което породи слуховете, че са били купени от Роман Абрамович. Два "надеждни" източника обаче са казали, че поданици на Катар са придобили  произведенията на Ротко.

Катарци стояли и зад покупката на част от колекцията на галеристката и арт дилър Илеана Сонабенд, в това число произведения на Джеф Кунс и Рой Лихтенщайн. Сумата на сделката е около 400 млн. долара. По някои данни картината "Мъжете в нейния живот" на Анди Уорхол, която през 2010 г. беше продадена за 63,3 млн. долара, а също 9 произведения от колекцията на френския режисьор и продуцент Клод Бери (71 млн. долара) също са били продадени на жители на Катар.

По официални данни в периода 2005 - 2011 г. Катар е купил в САЩ произведения на изкуството за над 428 млн. долара. Сред тях са "Белият център" на Марк Ротко (72,8 млн. долара), една от най-скъпите творби на следвоенното изкуство.

През същия период катарци са се сдобили във Великобритания с картини и антики на стойност над 200 млн. долара.

Представители на емирското семейство на Катар са прочути с любовта си към изкуството. През юни 2011 г. катарският шейх Сауд бин Мохамад бин Али ал Тани беше включен от авторитетното сп. ARTnews в десятката на най-големите колекционери в света.

Представители на Катар са отказали официален коментар на изнесените от The Art Newspaper данни.

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още