IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследователи търсят 10 тона злато от кораба "Централна Америка"

Плавателният съд е потънал край бреговете на САЩ преди 160 години

11:02 | 03.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от корабите на Odyssey. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Един от корабите на Odyssey. Снимка: архив Ройтерс

Американската компания Odyssey Marine Exploration Inc., която откри 240 тона сребро на потъналия през Втората световна война британски търговски кораб Gairsoppa в Атлантическия океан, а също други предмети с материална и историческа стойност, ще започне нова операция, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на местните средства за информация изследователите ще се опитат да открият съкровищата на парахода "Централна Америка", потънал преди почти 160 години по време на буря край бреговете на щата Южна Каролина.

Тримачтовият параход "Централна Америка" с дължина 85 метра е бил спуснат на вода през октомври 1852 година. Той е плавал по редовен маршрут между Ню Йорк и панамския гр. Колон. Корабът с 477 пътници на борда и със 101-членен екипаж се е отправил на последното си плаване през септември 1857 година. Параходът е натоварил в Ню Йорк около 10 тона злато, добито в Калифорния по време на златната треска. Стойността на товара е била около 760 000 долара на цени от 1857 година. Сега тя се изчислява на няколко милиона долара, ако не и на няколко десетки милиона долара.

Останките на парахода се намират на повече от 250 километра от брега на дълбочина от 2,2 километра. Екип изследователи, състоящ се от 41 души, планира да изкара на мястото на катастрофата около пет месеца. Очаква се проектът да струва 5-10 милиона долара. Участниците в експедицията обаче са уверени, че тези разходи ще се изплатят.

През 80-те години на миналия век група изследователи, ръководена от инженера от щата Охайо Томи Томпсън открива "Централна Америка" и изважда на повърхността част от съдържащото се на парахода злато. След това обаче се разгаря истинска борба за правото на притежание на съкровищата. През март тази година разрешението за по-нататъшно търсене на златото от потъналия кораб е получено от базираната във Флорида компания Odyssey Marine Exploration Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Е, то добре, че преди 160 години технологията за добив и подмяна на златото с волфрам / Au-W substitution/ не е била навлязла та, поне за онова злато - ако наистина го е имало - може да се надяват да не е "фалшифицирано".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още