IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изложба в Барселона разкрива влиянието на Пикасо върху художници

Изложени са също творби от аржентинските художници Гийермо Кутика и Констанса Пиаджо, Вик Муниз от Бразилия и др.

15:21 | 08.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изложбата &quot;След Пикасо - съвременни реакции&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изложбата "След Пикасо - съвременни реакции". Снимка: Ройтерс

Изложба в музея "Пикасо" в Барселона свидетелства за  влиянието на испанския художник, починал преди 41 години, върху съвременното изкуство по света, предаде Франс прес.

Изложбата "След Пикасо - съвременни реакции" бе открита  вчера и ще продължи до 29 юни. Представени са 58 творби,  включително от Анди Уорхол и Банкси, но също от южноамерикански и африкански художници. Изложбата включва и картини и скулптури  от Пикасо, който е роден в Малага в Южна Испания през 1881 г. и умира в Мужен в Южна Франция през 1973 г.

Целта е да се покаже, че творчеството и репутацията му продължават да са в основата на диалог и плодоносни дебати със съвременни художници в целия свят, поясниха от музея.

Показани са творби от 41 художници от 5 континента. „Пикасо е творецът, от когото най-много съм бил повлиян“, довери турският художник Бедри Байкам, чиято картина "Харемът от Авиньон стана на 100 години" е интерпретация на платното "Госпожиците от  Авиньон" от Пикасо и е включена в експозицията.

Изложени са също творби от аржентинските художници Гийермо  Кутика и Констанса Пиаджо, Вик Муниз от Бразилия, Атул Додия от Индия, Дия ал Азауи от Ирак.

Разнообразието бе приоритет и ни позволи да открием много относително неизвестни творби, отбеляза кураторът на изложбата Майкъл Фицджералд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още