IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония: Не е необходима ваксина срещу COVID-19 за провеждане на Олимпиадата

Японското правителство обмисля да предложи безплатни ваксини срещу коронавирус в цялата страна на всички жители, посочва Nikkei

17:24 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kentaro Takahashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Ваксината срещу коронавируса „не е необходима", за да се проведе успешна Олимпиада в Токио през следващото лято, заяви в петък изпълнителният директор на Организационния комитет на Игрите в Токио Тоширо Муто пред журналисти в Токио.

„Ваксината не е задължително условие за провеждането на Олимпийските игри“, посочи Муто, цитиран от Nikkei Asia Review. Той подчерта силното желание на организаторите да проведат „безопасни и сигурни“ игри, въпреки че вирусът остава заплаха за страните по света. 

Японското правителство обмисля да предложи безплатни ваксини срещу коронавирус в цялата страна на всички жители, научи още Nikkei. В момента ваксините са в процес на разработка и от Токио преговарят с множество фармацевтични компании, включително с Pfizer и AstraZeneca, за доставка на ваксини за Япония.

Муто говори пред репортери след проведената конференция относно безопасността на Олимпийските игри в кабинета на министър-председателя.

В съвета, воден от заместник-главния секретар на кабинета Кадзухиро Сугита, взимат участие представители на централното правителство, организатори, столичните власти, Олимпийския комитет на Япония и експерти по инфекциозни болести.

На първата среща присъстващите са обсъдили основна схема за мерки срещу COVID-19. Други въпроси като граничния контрол, превенцията на място и мерките за зрителите ще бъдат обсъдени в още четири срещи до ноември. Очаква се организаторите да представят междинен доклад за контрамерките до края на годината.

Муто заяви, че организаторите "наистина искат да избегнат" провеждането на Олимпиадата при затворени врати, но окончателно решение по темата все още не е взето.

И докато пандемията продължава да се разпространява в много страни по света, контрамерките, свързани с игрите, са от съществено значение, за да се осигури спокойствието на спортистите и да се предостави възможност на Олимпиадата да продължи, както е планирано през юли следващата година.

Въпреки че Япония все още регистрира стотици новозаразени ежедневно, броят на инфектираните граждани и смъртните случаи е много по-малък, отколкото в страни като САЩ, Бразилия и Индия. Въпреки това остават опасенията, че без ваксина напливът на туристи за Олимпийските игри рискува нарастване броя на инфекциите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още