IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония натисна паник бутона заради епидемията

Отменени са спортни турнири и церемонията по любуване на цъфналите вишни

15:55 | 29.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Bloomberg/Kentaro Takahashi</em></p>

Източник: Bloomberg/Kentaro Takahashi

Средно на ден двата парка на Disney в Токио имат по почти 90 хил. посетители, които се редят на опашки с часове, за да се срещнат с Мики Маус, да си направят селфита и да си купят сувенири. Но този уикенд парковете са безлюдни.

Затварянето на тематичните увеселителни паркове е част от поредицата мерки, предприети в Япония, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Отменени са голям брой дейности - от сумо турнири до любуването на цъфналите вишни, а 13 млн. ученици могат да останат у дома поне месец. Северният остров Хокайдо обяви извънредно положение, а жителите му бяха призовани да останат по домовете си през уикенда, съобщава Bloomberg.

Въпреки че положението до момента беше сравнително спокойно, след седмици на отменени дейности настроението се промени. Броят на заразените започна да се покачва и се появиха съмнения дали Япония тества достатъчно хора. В резултат на това все по-голяма част от населението започна да работи от вкъщи и да избягва пренаселените места, като същевременно се запасява с продукти от първа необходимост като тоалетна хартия, оставяйки празни рафтове в магазините.

„Следващите една до две седмици са изключително важни за предотвратяване на разпространението на инфекция“, каза министър-председателят Шиндзо Абе на среща на правителствената работна група по-рано тази седмица. „Ще вземем всички предпазни мерки, докато наблюдаваме каквото е разпространението на вируса“, добави той.

За известно време съществена част от заразените в Япония бяха тези от поставения под карантина круизен кораб Diamond Princess, а броят като цяло намаляваше в сравнение с Китай или Южна Корея. В петък регистрираните случаи достигнаха 210, освен другите, заразени на кораба.

Подобно нещо не се е случвало в Япония след земетресението и цунамито през март 2011 г., заради които загинаха близо 20 000 души. Развлекателните занимания би трябвало да се преустановят през следващите няколко седмици, тъй като страната навлиза в период, който министър-председателят Шинцо Абе назова като критичен за контрола на вируса. И от това може да зависи успеха на най-популярното събитие в страната от десетилетия: Олимпиадата в Токио 2020.

В четвъртък вечерта премиерът Шиндзо Абе призова всички училища да бъдат затворени, докато новата учебна година не започне в началото на април. Междувременно учениците ще имат малко места за разходка, след като Абе призова за преустановяване на спортни и културни събития.

Тематичният увеселителен парк Universal Studios Japan в Осака затвори врати, както и двата парка на Disney в Токио. J-League, водещият футболен турнир в страната отмени срещите си до средата на март. Големият сумо турнир в Осака също едва ли ще се проведе както обикновено.

Toho отложи премиерата на най-новия филм, базиран на манга поредицата за Doraemo - пътуваща във времето котка-робот. В сряда, само часове преди да излезе на сцената, една от най-известните японски поп групи Perfume отмени концерт в Tokyo Dome. Няма да се проведе и ежегодната церемония по любуване на цъфналите вишни в Осака, която обикновено привлича 600 хил. посетители.

Потребителите също се оказаха неподготвени. Само преди седмици японските медии показваха празни рафтове в Сингапур и Хонконг с разпродадена тоалетна хартия, но сега същото се случва и в Япония.

След като в социалните медии се разпространи лъжлив слух, че Япония внася целулоза от Китай, на рафтовете в супермаркета Seiyu в токийския квартал Нишиогикубо нямаше никаква тоалетна хартия. 

Властите апелираха за спокойствие, а заместник-главният секретар на кабинета Наоки Окада заяви, че тоалетната хартия е в изобилие и настоява потребителите да избягват презапасяването.

"Хартиените компании имат достатъчно запаси", каза в интервю Казухиро Года, ръководител на асоциацията на 39 производители на хартия. „Ако потребителите, които обикновено купуват само една ролка, купуват три, за момент би могло да има недостиг“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още