IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M се завърна към печалбата с неочаквано силно представяне

Резултатите на шведския концерн представляват нов бичи сигнал за сектора на търговията на дребно

12:06 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската компания за бърза мода Hennes & Mauritz AB се завърна към печалбата, успявайки да изпревари очакванията на анализаторите – нов бичи сигнал за сектора на търговията на дребно.

За трите месеца до август изчисляваната на база предварителни резултати печалба преди данъците достига около 2 млрд. крони (230 млн. долара). Това е осем пъти над средната прогноза на анализаторите и почти двойно над най-оптимистичната прогноза, посочва Bloomberg.

Акциите на компанията поскъпват с близо 13% минути след 11:30 ч. на борсата в Стокхолм.

Според H&M силната печалба се дължи на по-добрите от прогнозираното приходи, търсените колекции и повечето продажби на продукти на пълни цени.

Данните успокоиха притесненията за проблема на компанията с натрупването на инвентар. Това се случва, докато по-достъпните търговци на дребно като Primark трупат пазарен дял след завръщането на търсещите по-удобни облекла за работа от вкъщи потребители към пазаруването от магазини.

Продажбите на H&M спадат до 50,9 млрд. крони – понижение от 16% в местна валута. Въпреки това сумата е над очакваните 50,8 млрд. крони. Веригата започна тримесечието със затворени заради коронакризата 900 от общо 5000 магазина. До края на август всички обекти, с изключение на около 200, са отново работещи.

H&M ще представи пълен отчет за дейността си на 1 октомври, когато инвеститорите ще получат повече подробности за това дали компанията е успяла да продаде повече от застоялата се продукция.

След днешните резултати анализаторите по всяка вероятност ще увеличат очакванията си за веригата, въпреки че консенсусът за значително възстановяване на продажбите през следващите шест до девет месеца е прекалено оптимистичен, посочват анализаторите на Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още