IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хелоуин ще влее в търговията на Виена 11,2 млн. евро

Всеки трети жител на австрийската столица ще празнува празника на Вси Светии

12:42 | 31.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всеки жител на австрийската столица ще похарчи тази година по 28 евро за празника. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки жител на австрийската столица ще похарчи тази година по 28 евро за празника. Снимка: Ройтерс

Поне икономиката на Виена няма защо да се страхува от призраци и вещици тази вечер. Дори напротив. Търговията, по-специално продажбите на дребно и гастрономията могат да се зарадват на допълнителни приходи от около 11,2 млн. евро благодарение на празника на Вси Светии.

През миналата година сумата е била малко по-висока – 12 млн. евро. Средностатистически всеки жител на австрийската столица ще похарчи тази година по 28 евро за празника, показват изчисления на австрийската стопанска камара, цитирани от APA.

Според камарата всеки трети виенчанин ще празнува Хелоуин тази година. Най-горе в списъка за пазаруване отново са сладкишите. Почти три четвърти от анкетираните възнамеряват да закупят сладки.

35% от запитаните ще купят съответен материал за декорации, а най-малко 27% ще си купят кратуни или тикви за самостоятелно изработване на украса. Не по-малко интересно е, че повече от една пета от запитаните ще се пременят в костюм, 18 на сто ще се насладят на храна в "стил Хелоуин", заяви в сряда в съобщение за пресата камарата.

Все още слабо разпространена във Виена обаче е традицията „Сладкиш или номер“, при която маскирани деца обикалят къщите и просят вкусотии. Според анкетата това ще сторят едва 3% от анкетираните виенчани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още