IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Университетите на милиардерите

Досега общо 35 от най-богатите 500 души в света са завършили Харвардския университет

16:27 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Harvard University Website</em></p>

Снимка: Harvard University Website

Искате да научите нещо повече за историята на икономиката, как да кодирате с Ruby on Rails или основи на теорията на струните? Може да намерите всичко това безплатно в интернет и всеки, който има времето или енергията за това, може да учи директно от експертите, коментира VisualCapitalist.

Информационната епоха ни предоставя безпрецедентен достъп до знанието на света и точно заради това някои мислители на нашето време смятат, че ролята на колежите и университетите все повече ще намалява.

А вече има и доказателства за това. Последната „реколта“ от успешни предприемачи като Ивън Шпигел или Марк Зукърбърг вече доказва, че предприемачите могат да изкарват милиарди, без да прекарат цели четири години в класната стая. Следващото поколение ще бъде дори по-малко обвързано с посещаването на истински университети.

Макар че според някои реалната академична стойност на тези институции е подкопана от достъпа до дигиталния свят, стойността им като места, където можеш „да се свържеш“ с тези бъдещи лидери остава непокътната.

Според всеки успешен бизнесмен развиването на силна мрежа представлява половината от битката. Колкото до училищата, Харвард е перфектният пример за „ефекта на мрежата“ в действие.

Досега общо 35 от най-богатите 500 души в света са дошли от Харвард. Всъщност повече милиардери са завършили Харвард, отколкото са всички милиардери от Саудитска Арабия и Испания, взето заедно.

Общото нетно състояние на топ 35-те завършили Харвард милиардери? 309 млрд. долара, което е близо до брутния вътрешен продукт (БВП) на Хонконг или Ирландия. Сред най-известните завършили университета са имена като Чарли Мънгър (заместник-председател на Berkshire Hathaway), Мег Уитман (председател и главен изпълнителен директор на HP Enterprise), Стив Балмър (бивш главен изпълнителен директор на Microsoft) и Майкъл Блумбърг (бивш кмет на Ню Йорк и собственик на Bloomberg). Днешните студенти и професори в Харвард могат да се възползват от тази престижна мрежа всеки ден.

Елитните университети все още служат като механизми за отсяване, които приемат умни и с добри социални умения (или и двете) студенти. В топ училищата като Станфърд или Харвард броят на приеманите студенти е по-малко от 6% от кандидатите, а това дава на студентите добре изградена и привилегирована мрежа още от началото.

Други графики разгледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още