IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Spotify, Tidal, Apple Music... Кой плаща най-много на артистите

YouTube и Pandora плащат най-малко, най-щедри са Rhapsody и Xbox

16:22 | 07.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След появата на незаконните сваляния в интернет традиционният бизнес на музикалните лейбъли и издатели се срина в началото на този век. Компактдискът излезе в заслужена пенсия, а изтеглянето на музика не се оказва достатъчно мащабно, за да компенсира загубата в приходите. Музикалната индустрия не разполагаше с решения и се провали в битката за разработване на ефективни канали в дигиталната ера.

През последните години излъчването онлайн по поискване се очерта като възможно решение за болките на индустрията и след години на упадък музикалната индустрия се върна към растеж. Но въпреки че изглеждат като спасители на музикалната индустрия, стрийминг услуги, като Spotify, често са критикувани, че не плащат адекватно на артистите.

Графиката на Statista показва, че стрийминг услугите всъщност нямат голяма стойност за артистите. Съществува обаче съществена разлика между многото услуги, които се конкурират за парите на слушателите. Докато Spotify понастоящем реже от разходите си за лицензни такси, доставчици като Tidal или Apple Music предлагат по-високи ставки за песни на изпълнителите.

Statista Statista

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още