IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Къде има най-голям брой свръхбогаташи?

Броят на хората в света със състояние от по над 30 млн. долара се е увеличило с 13% за една година

17:15 | 07.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на супербогатите по света все повече расте. Според годишния доклад на Wealth-X – World World Ultra Wealth Report, броят на хората с ултраголямо нетно богатство, или тези със състояние от над 30 млн. долара, се е увеличило с 13% през миналата година до 255 810 души, съобщава Statista.

Този растеж се дължи на бичите фондови пазари, стабилния икономически растеж, силните пазари на активи и стабилните обменни курсове спрямо долара. Общо тези 255 810 души притежават богатство за 31,5 трлн. долара.

От години Северна Америка е движещата сила зад ръста в броя на богаташите, но днес тази титла се предава на Азия. Проучването открива, че броят на супербогатите в Азия е нараснал с 19% през 2017 г., което е двойно по-бързо от растежа в Северна Америка и се дължи на увеличаващите се нива на състоянието в Китай.

В резултат на това Хонконг е изместил Ню Йорк като градът с най-голямо население от ултрабогати. В бившата британска колония населението от богаташи с поне 30 млн. долара е скочило с 31% миналата година до 10 хил. души, задминавайки Голямата ябълка с 8900 души. Токио оформя челната тройка, а Париж е лидер в Европа, макар че е на пето място в света, с 4000 души.

Infographic: Hong Kong's Ultra Rich Population Overtakes New York's  | Statista You will find more infographics at Statista

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още