IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните рискове доведоха до най-слабия отчет на Swatch от десетилетие

Намаляващият брой туристи в Хонконг, конкуренцията в лицето на смарт часовниците и епидемията в Китай са предизвикателства за швейцарската компания

22:00 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Резултатите на Swatch Group паднаха до най-ниското си ниво за последните десет години, докато най-големият производител на часовници в Швейцария се сблъсква с проблеми на три фронта – от една страна протестите в Хонконг, от друга - конкуренцията на смарт часовниците, а също и разрастващата се епидемия от коронавирус в Китай.

Оперативната печалба на компанията отбеляза спад за първи път от три години, като намаля с 11% до 1,02 милиарда франка (1,1 милиарда долара),съобщава Bloomberg. Анализаторите очакваха 1,09 милиарда франка. Акциите поевтиняха с 4,1% в четвъртък сутринта. Swatch има за цел да увеличи продажбите от 5% до 6% през тази година при постоянни валутни курсове, каза главният изпълнителен директор Ник Хайек в телефонно интервю.

Swatch усеща по-слабото търсене на часовници в по-ниския ценови диапазон на фона на конкуренцията от Apple Watch и другите маки смарт часовници. Миналата година Швейцария е изнела по-малко часовници от всяка друга година от 1984 г. насам. Swatch зависи от големите по обеми продажби на марки като Tissot, за да има необходимия мащаб и да поддържа разходите си под контрол.

„Очакваме растеж в Китай тази година и сега няма да променим прогнозите си заради коронавируса“, каза Хайек. „Ако трае само един до два месеца, това няма да има отрицателно въздействие за годината. Разбира се януари и февруари вероятно няма да покажат добри цифри, но съм сигурен, че проблемът ще бъде поставен под контрол", добави още той.

Производителите на луксозни стоки са засегнати от разпространението на коронавируса, който стана причила за смъртта на 170 души, откакто вирусното огнище пламна в Ухан, Китай. Епидемията може да намали приходите на индустрията с цели 8% през тази година, смята анализаторът на RBC Пирал Дадания.

По-слабите резултати показват и в колко голяма степен швейцарската часовникарска индустрия разчита на ключовия пазар Хонконг, където маржовете обикновено са по-високи поради по-ниските данъци. Прекъсването на този пазар е съкратило 200 милиона франка от продажбите през второто полугодие, заявиха от компанията. Китайските купувачи миналата година все по-често са купуваха часовници в континенталната част, за да избегнат досег с политическите протести в Хонконг.

Собственикът на марките Omega и Longines прогнозира „здравословен“ растеж през тази година в местните валути на всички пазари, с изключение на Хонконг, където Хайек заяви, че очаква силен двуцифрен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още